Qualcomm. Foto: Paul Sakuma/AP.
Foto: Paul Sakuma/AP.

Amerikanskt företag får böta över 8 miljarder i Kina

David Carlqvist rapporterar
1:11 min

Världens största datorchip-tillverkare amerikanska Qualcomms långdragna rättsprocess med myndigheterna i Kina har nu fått sin upplösning. Företaget har gått med på att betala ett bötesbelopp på 975 miljoner amerikanska dollar för att ha brutit mot Kinas anti-monopollagstiftning.

Bötessumman, som motsvarar över åtta miljarder svenska kronor, är den största någonsin av sitt slag i Kina. Enligt överenskommelsen med de kinesiska myndigheterna måste Qualcomm även sänka kostnaden för sina datorchips på den kinesiska marknaden. Företaget får från och med nu bara lov att ta royalties för 65 procent av mobiltelefonernas försäljningspris, tidigare var det 100 procent.

Men trots detta välkomnade Qualcomm uppgörelsen. Överenskommelsen innebär att den osäkerhet som rått kring Qualcomms verksamhet i Kina de senaste fjorton månaderna nu är över. Och marknaden reagerade positivt. Qualcomms aktiekurs har sedan uppgörelsen offentliggjordes tidigare idag än så länge stigit ordentligt. Än så länge med 2,8 procent.

Kina är numer världens viktigaste marknad för mobiltelefoni. Utvecklingen av 4G-nätet går snabbt, och driver på försäljningen av nya smartphones. För Qualcomm så svarade den kinesiska marknaden förra året för hälften av bolagets globala försäljning på 26,5 miljarder dollar. Efter överenskommelsen idag verkar i alla fall marknaderna tro att företagets försäljning i Kina kommer att öka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".