Barn, misshandel
Foto: TT

Unicef: Socialtjänsten klarar inte sitt uppdrag

"För att skydda barn som far illa"
1:13 min

Yara-fallet visar på allvarliga systemfel inom svensk socialtjänst. Följden blir att färre barn som far illa upptäcks. Det säger programchefen för svenska Unicef, Christina Heilborn.

– Det leder till att barn som befinner sig i en utsatt situation och riskerar att fara illa inte fångas upp av det skyddsnät som vi har i Sverige, säger Heilborn.

Enligt den svenska delen av FN:s barnfond Unicef visar domen i Yara-fallet på en rad brister inom såväl polis, skola och socialtjänst. Bland annat har inte barnets bästa utretts ordentligt, samarbetet mellan myndigheterna har inte fungerat, tjänstemän har inte lyssnat till barnet och avstått från att anmäla när barn misstänkts fara illa.

Det här är en bild som återkommer även i andra domar och fall med utsatta barn, och inte några enskilda misstag, menar Unicef, som nu vill se politisk samling över partigränserna för att fånga upp barn i utsatthet i och en nationell handlingsplan för att reformera socialtjänst och andra myndigheter.

– Yara-fallet bekräftar bilden av en socialtjänst som inte fungerar och inte klarar av sitt uppdrag. Därför så krävs det en nationell handlingsplan från regeringen för att reformera socialtjänsten och se till att den ska fungera som det är tänkt, för att skydda barn som far illa, säger Heilborn.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".