1 av 2
Palestinas president Mahmoud Abbas och statsminister Stefan Löfven håller en gemensam pressträff på Rosenbad i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
2 av 2
Palestinas president Mahmoud Abbas och statsminister Stefan Löfven håller en gemensam pressträff på Rosenbad i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Löfven: Kommer ställa krav på Palestina

"Ökade förväntningar på det palestinska ledarskapet"
1:52 min

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas är i Stockholm idag på sitt första besök här efter Sveriges erkännande av Palestina i höstas. På en gemensam presskonferens efter Abbas möte med statsminister Stefan Löfvén sade statsministern att det svenska erkännandet av Palestina innebär att Sverige också kommer att ställa större krav på den palestinska ledningen.

– Vad oss anbelangar är Palestina nu en stat, och med det följer ökade förväntningar på det palestinska ledarskapet, sade Stefan Löfvén.

Han och Abbas hade just skrivit på ett femårigt samarbetsavtal som innehöll 50-procentig ökning av det svenska biståndet till palestinierna, men också, sade Löfven, krav vad gäller bekämpande av korruption, respekt för mänskliga rättigheter och demokrati.

Sverige vill se palestinska val så snart som möjligt. Både parlaments- och presidentval borde hållits för flera år sedan, enligt Löfven. Problemet med valen, sade den palestinske presidenten, är Hamas och deras kontroll över Gaza.

– Vi är redo. Om Hamas går med på att hålla val gör vi det med detsamma, sade Abbas och utvecklade:

– Att hålla val bara på Västbanken (som kontrolleras av Abbas palestinska myndighet) är inte möjligt, det skulle innebära en formell splittring av Palestina.

Den palestinske presidenten tackade Sverige att det som första västeuropeiska EU-land erkänt Palestina och hoppades att fler EU-länder ska följa efter. Erkännandet har väckt ont blod i Israel. Men Stefan Löfven tog tillfället i akt att betona vad han sade borde stå klart för alla:

– Det finns inte någon motsättning mellan goda relationer med Palestina och fortsatt goda relationer med Israel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".