skola, skolflickor
Skolflickor skapar skydd genom att bilda en mänsklig kedja vid en indisk skola. Foto: TT

FN: Flickor stoppas genom alla medel att gå i skolan

Skolflickor stoppas systematiskt
2:00 min

I en ny rapport om våld mot flickor runt om i världen konstaterar FN att flickor och unga kvinnor som vill gå i skolan under de senaste fem åren utsatts för attacker i minst 70 länder.

Enligt FN ökar våldet mot skolflickor på ett "alarmerande" vis, och miljontals flickor som vill utbilda sig lever under hot i de flesta världsdelar.

När tonåringen Malala Yusofzai sköts i huvudet av talibaner 2012 blev hon världens mest kända aktivist för barns - och framförallt flickors - rätt att gå i skolan. I fjol fick hon Nobels fredspris för sin kamp.

Idag vet alla vem Malala är, och det är välkänt att många flickor i Pakistan, Afghanistan och Indien, liksom i Nigeria och Somalia, med alla tillgängliga medel hindras från att gå i skolan.

Mindre känt är det FN nu konstaterar: att flickor, tjejer och unga kvinnor i över 70 länder genom hot, tvång, misshandel och upprepat sexuellt våld stoppas från att utbilda sig.

Förra årets massaker på över hundra barn på en skola i pakistanska Peshawar visar att även pojkar drabbas, men enligt FN är det utan tvekan mest flickor som systematiskt stoppas. 

Rapporten listar attacker på flickor mellan åren 2009 och 2014, och det är gruvlig läsning: förutom mord, kidnappningar och tvångsgiften tar de som vill hålla flickor borta från skolan till metoder som att kasta frätande syra i barnens ansikten liksom upprepade våldtäkter på flickor som är på väg till och från skolan.

Bara under 2012 registrerade FN 3 600 separata attacker, och även föräldrar och lärare straffas med våld och död för att de vill lära flickor läsa, skriva och räkna. 

FN skriver att våldet mot flickor förekommer i flera typer av länder, utfört av gärningsmän styrda av extremt tolkad religion. Eller av andra krafter.

Som i flera latinamerikanska länder, där FN anser att ett av narkotikakartellernas sätt att sätta skräck i människor är just att misshandla och våldta skolflickor.

I FN-rapporten uppmanas nu till större satsningar för flickors rätt att gå i skolan.

Författarna skriver att förutom det förfärliga i sig att flickor förhindras att utöva sin grundläggande rätt utbildning, så leder avbruten skolgång ofta till tvångsäktenskap, tonårsgraviditeter, sexhandel och tvångsarbete.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".