Foto: Anders Glans PPM/TT
Foto: Anders Glans PPM/TT

Pensionsmyndigheten storsatsar för att minska ångesten

Budskapet är "det ordnar sig"
1:27 min

Nästa vecka börjar de orangea kuverten från pensionsmyndigheten att skickas ut till nästan sex miljoner i Sverige och utlandet. I år kör pensionsmyndigheten igång en kampanj för att minska den ångest som många får av de kuvertet.

Det ordnar sig, oroa dig inte, är budskapet, enligt pensionsmyndigheten som lagt 20 miljoner på reklam i tv och på nätet. Förra året skickades en kod ut till alla som finns med i pensionssystemet.

Med den kan du gå in och se en beräkning som inkluderar tjänstepension och privata inbetalningar, alltså inte bara den allmänna pensionen, som finns i det orangea kuvertet. Men få går in. Många får ångest av pensionsbeskedet i kuvertet och det är i onödan, enligt pensionsmyndigheten som nu även kör igång en landsomfattande kampanj med besök i flera städer.

Nytt för i år är att myndigheten tydligare tar sig an rollen som konsumentrådgivare; ett uppdrag den fick för två år sedan. Men hur ser det ut med pensionen? Jo, det inbetalade beloppet du har på kontot har i årets besked räknats upp med 4,7 procent .

Ökad sysselsättning och högre löner ligger bakom. Myndighetens statistik visar att det finns stora skillnad mellan olika län i landet. Pensionerna i genomsnitt är 2 000 högre per månad i Stockholm jämfört med exempelvis Jämtland och Värmland. Dessutom visar myndighetens grafer att det kostar att vara hemma med barn. Kvinnor förlorar och har en betydligt sämre pension.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".