Knut Ståhlberg
Knut Ståhlberg. Foto: TT

Radiolegendaren Knut Ståhlberg död

"Han förde Frankrike hem till oss i Sverige"
1:42 min

Journalisten och författaren Knut Ståhlberg är död, uppger en vän till familjen för SVT. Ståhlberg har framför allt jobbat för SVT och SR. Han blev 95 år gammal.

Knut Ståhlberg var bosatt i Paris ända sedan Andra värdskrigets slut och Sveriges Radios tidigare Pariskorrespondent Alice Petrén träffade ofta Knut Ståhlberg och minns honom som en stor inspirationskälla.

– Knut var en person som blandade kunskap och bildning med känslor, och som var väldigt rättfram och väldigt varm att träffa. Det hördes genom hans texter och hans rapportering, säger Alice Petrén.

Vad betydde hans journalistik?

– Han var ju livstidskorren. Jag har träffat honom flera gånger och han var ganska nöjd med att inte längre finnas ett korrespondentnät där man byts ut vart tredje, eller vart fjärde år. Han kom till Paris 1945 och blev kvar i Paris.

– Efter sin korrespondenttid har han skrivit många böcker, bland annat en som heter ”De Gaulle: generalen som var Frankrike ”. Jag skulle vilja säga att Knut Ståhlberg var journalisten som var Frankrike. Han förde Frankrike hem till oss i Sverige.

Han hade ju också en ganska säregen röst, ett utspel som var lite osvenskt. Vad betydde han för dig rent yrkesmässigt?

– Han var en person som stod för en annan världsbild, som ville ge en annan bild än den anglosaxiska, som älskade Frankrike. En kärlek som han och jag delade. Han inspirerade väldigt mycket med sitt sätt att försöka ge en stark bild av ett viktigt land i Europa som inte alltid tränger sig fram i den amerikaniserade värld som vi lever i, säger Alice Petrén.

Under sina många år som journalist har han bland annat arbetat som programledare för Rapport och som utrikeskorrespondent för Aktuellt.

Stig Fredrikson började utrikeschef på Aktuellt på slutet av 1970-talet då Ståhlberg jobbade som korrespondent, framför allt från Paris, dit han flyttade redan efter andra världskriget 1945.

– Jag kände honom som en fantastiskt duktig kollega men också som en fantastisk författare på senare år. Han var väldigt lätt att arbeta med, han utförde alltid alla beställningar till full belåtenhet, säger Fredrikson.

Förutom att han minns Ståhlbergs yrkesskicklighet minns han också flera hjärtliga möten i Paris.

– Jag besökte honom i Paris några gånger och då var han oerhört generös och hjärtvänlig, säger han.

Ståhlberg har skrivit flera böcker, bland annat självbiografin "Storklockan i Paris" (1995) och biografin över Charles de Gaulle (2004). 2006 utnämndes han till riddare av den franska hederslegionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".