Jan Johansson
Foto: TT

SCA:s vd Jan Johansson avgår

Efter en tids uppmärksammad granskning av lyxjakter och hur SCA:s affärsflyg har utnyttjats meddelade bolagets vd och koncernchef Jan Johansson i dag styrelsen att han avgår.

– De senaste månaderna har jag fått ägna stor del av min tid åt de granskningar av SCA som pågår. nu har också en förundersökning inletts, vilket innebär att mitt fokus att sköta själva verksamheten framöver ytterligare reduceras, säger Jan Johansson i ett pressmeddelande.

Styrelsen utsåg vid samma möte Magnus Groth som ny vd och koncernchef. Han började på SCA 2011 och är i dag chef för bolagets affärsenhet Consumer Good Europe. Han tillträder sin nya tjänst den 1 mars.

– Att Johansson avgick var nödvändigt för att återfå förtroendet säger, säger Carina Lundberg Markow, vid Folksam, en av ägarna som reagerat. Hon säger att ovanligt många sparare i Folksam blivit upprörda.

Enligt avslöjandena, som började i Svenska Dagbladet, ska ledningen för företaget bjudit in affärspartners på vidlyftig representation och tagit med familjemedlemmar i företagets flygplan. Jan Johansson ska bland annat ha tagit med frun på ett flertal affärsresor och en nära anhörig på en resa till fotbolls-VM i Brasilien.

Koncernledningens representation och resor har väckt hård kritik och resorna utreds nu av åklagare vid riksenheten mot korruption.

Carl Rosen vd för Aktiespararna är positiv till granskningen, men han befarar att fler avslöjanden kommer med en väntande oberoende utredning.

– Jag tror att respekten för näringslivet, företagsledare och toppledare verkligen har fått sig en törn. Personligen trodde jag att det var något från en svunnen tid att ta sig sådana friheter och att det var bortrensat från näringslivet. Men nu verkar det som att det finns vissa sådana här konstigheter kvar, det är inte bara dåligt för förtroendet för bolaget SCA utanför hela näringslivet. Det tycker jag nästan är ännu allvarligare, säger Carl Rosén vd på Aktiespararna.

Under kvällen meddelade även SCA koncernens vice vd Mats Berencreutz att han lämnar företaget och går i pension.

Jan Johansson har två års uppsägningstid, med fast lön men utan bonus, uppger bolaget. Tidigare har SCA:s ordförande Sverker Martin-Löf lämnat sitt uppdrag efter granskningar som startades av Svenska Dagbladet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".