Förre IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn anländer till rättegången under protester. Foto: Christophe Ena/AP/TT
Förre IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn anländer till domstolen i Lille under protester. Foto: Christophe Ena/AP/TT

Protester när Strauss-Kahn anlände till kopplerirättegång

Säger att han inte kände till att kvinnorna var prostituerade
1:57 min

Dominique Strauss-Kahn, den tidigare chefen för Internationella valutafonden, IMF, möttes av en demonstration i dag när han anlände till domstolen i Lille. Han var en av världens mäktigaste män som nu är åtalad för grovt koppleri och riskerar tio års fängelse.

Tre aktivister med bara bröst från feministiska protestgruppen Femen kastade sig mot Strauss Kahns bil i dag och skrek: Your turn to be fucked. Ett sätt att säga att det var hans tur att råka illa ut. Polisen ingrep och släpade kvinnorna därifrån.

Den tidigare chefen för Internationella valutafonden förnekade i rätten att han varit med och organiserat sexfester med prostituerade. Han medgav att han deltagit i sexpartyn några gånger om året, men säger att han inte kände till att kvinnorna var prostituerade. I härvan är 14 personer åtalade för att ha organiserat sexorgier i Frankrike, Belgien och USA.

I ett starkt vittnesmål från en kvinna idag anklagades han för våldsamma inslag som gjorde att hon grät och fick smärtor. Men hon deltog för att hon behövde pengarna, sa hon. Hennes advokat David Lepidi anser att kvinnan är trovärdig.

– Hon visar mod och det är tydligt att det anhandlar om prostitution och människoliv i misär, säger Lepidi.

En kvinna har berättat hur hon var en ensamstående mamma och när kylskåpet var tomt och hon inte kunde ge mat till barnen gjorde hon valet att börja sälja sex. Michel Taubmann som skrivit en biografi om Strauss- Kahn säger till fransk tv att den före detta IMF-chefen inte är rädd för att hamna i fängelse.

– Men det är väldigt tufft för honom att prata offentligt om det mest intima i sitt beteende, säger Taubmann.

Dominique Struss Kahn kunde ha blivit Frankrikes president för Socialistpartiet. Men karriären brakade samman när en hotellstäderska i New York anklagade honom för våldtäkt 2011. Han och städerskan ingick en förlikning men Strauss-Kahn fick lämna sitt arbete.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".