Foto: Janerik Henriksson/TT, Pablo Dalence/SR
Foto: Janerik Henriksson/TT, Pablo Dalence/SR

Wallström målar dyster bild av omvärlden

"Största utmaningen mot europeisk fred sen kalla krigets slut"
2:56 min

Idag klockan nio presenterar utrikesminister Margot Wallström utrikesdeklarationen i riksdagen. Ekot har läst dokumentet och det är en mörk bild av omvärlden som målas upp där.

Margot Wallström skriver att "vi lever i en ödesgemenskap" och att den ryska aggression mot Ukraina "utgör den största utmaningen mot europeisk fred och säkerhet sedan kalla krigets slut." Hon påminner om att under 2014 fördjupades inbördeskriget i Syrien och IS påbörjade sin "barbariska offensiv".

"Statsövergrepp i öst och statssammanbrott i syd får återverkningar också för Sverige. Det leder till spänningar i vårt närområde, flyktingströmmar och en växande del av vår befolkning som bär på smärtsamma minnen av krig och konflikt.", skriver Margot Wallström.

I utrikesdeklarationen brukar orden vägas på guldvåg, och på läktarna i riksdagen kommer det sitta utländska diplomater för att rapportera hem.

Regeringen tonar nu ner den centrala formuleringen kring svensk säkerhetspolitik. I höstas skrev regeringen att den militära alliansfriheten alltjämt "tjänar oss väl", och slog fast att Sverige inte kommer söka medlemskap i Nato. Det har oppositionen kritiserat för att vara en överspelad beskrivning, och nu skriver regeringen i en försiktigare formulering istället kort och gott att "Sverige är inte med i någon militär allians."

Den fortsätter med invanda formuleringar. "Det går inte att se militära konflikter i vårt närområde som skulle påverka endast ett land. Sverige kommer inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller angrepp skulle drabba ett annat EU-medlemsland eller nordiskt land. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas. Vårt land ska därför kunna ge och ta emot stöd såväl civilt som militärt."

I svensk politik finns just nu en konflikt kring Nato, där oppositionen kräver en utredning kring ett medlemskap. Detta nämns inte med ett ord i Wallströms utrikesdeklaration. I stället upprepar regeringen att den ska bjuda in till "samtal över blockgränserna om de breda säkerhetsutmaningarna för Sverige och hur de kan mötas."

Terrorattackerna mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo tas också upp i utrikesdeklarationen. Regeringen skriver att yttrande- och pressfriheten måste försvaras. "Vi kan inte stillatigande se på när det fria ordet hotas eller när journalister fängslas, kidnappas och dödas." Däremot nämner inte regeringen den fängslade journalisten Dawit Isaak vid namn som alliansregeringen gjorde, något som oppositionen lär kritisera.

Den rödgröna regeringens enskilt mest kritiserade beslut inom utrikespolitiken har varit att erkänna Palestina. Det ledde till hård kritik främst från Israel. Regeringen känner uppenbarligen ett behov av att förklara sig lite till, för den skriver nu att regeringen "värnar en fortsatt bred och god relation till Israel, och vi visar vårt långsiktiga engagemang för Palestina genom en ny femårig biståndsstrategi med kraftigt ökad volym."

"Hopplöshetens radikalisering måste motverkas. Unga israeler och palestinier måste förmås att tro på en bättre framtid. Från svensk sida har vi genom vårt erkännande av staten Palestina velat visa att tvåstatslösningen inte endast är en abstrakt vision. Det finns en politisk väg bort från hopplöshet och våld."

När Margot Wallström läser upp regeringens utrikesdeklaration i dag lär regeringen inte bara få kritik för sin vägran att utreda ett svenskt Natomedlemskap, utan också anklagas för ointresse för samarbetet i EU.

9.00: Utrikespolitisk debatt där Margot Wallström presenterar regeringens utrikesdeklaration - Ekot direktrapporterar och sänder live på sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".