Foto: Anders Wiklund/TT, Annika af Klercker/SvD/TT
Riksåklagare Anders Perklev säger att de nya riktlinjerna väntas börja gälla första april. Foto: Anders Wiklund/TT, Annika af Klercker/SvD/TT

Nya riktlinjer ska minska häktningstider

Riksåklagaren: Kommer att märkas vid mindre allvarlig brottslighet
2:20 min

Efter många års kritik mot Sveriges behandling av personer som misstänks för brott får nu Sveriges åklagare nya riktlinjer. Tanken är att de ska minska isoleringen av brottsmisstänkta och korta häktestiderna.

– Det här är ju tänkt som en vägledning för åklagarna. Tanken är att man ska göra en nogrann bedömning så att man verkligen tänker igenom om det är nödvändigt med häktning och restriktioner i varje enskilt fall. säger riksåklagare Anders Perklev.

Riktlinjerna handlar bland annat om de restriktioner som brottsmisstänkta kan ha för att inte påverka utredningen, och som kan leda till att de är inlåsta ensamma på sina rum nästan alla dygnets timmar. Det kan handla om att de inte får ta emot besök eller telefonsamtal, eller träffa andra häktade.

– Man ska också pröva varje enskild restriktion för sig och ställa den i relation både till brottets allvar och hur viktigt det är att inte utredningen påverkas, säger Anders Perklev.

Varje år häktas enligt åklagarmyndigheten runt 9500 personer i Sverige och av de är det runt två tredjedelar som får restriktioner, oftast under första tiden i häktet. Men det finns också fall där personer varit häktade med restriktioner under flera år. Riktlinjerna tar även upp hur åklagarna ska arbeta för att motverka långa häktestider, till exempel genom att begränsa stora utredningar till de allvarligaste brotten.

Riktlinjerna har varit på remiss inom åklagarmyndigheten, riksåklagare Anders Perklev säger att de ska fastställas så att de kan börja gälla den 1 april.

– Jag tror att det framför allt i de ärenden som rör lite mindre allvarlig brottslighet där man kanske kan minska användning av restriktioner och kanske häktning också ibland. Det kanske handlar om stölder, bedrägerier och den typen av brott, säger han.

När tänker du att de som är misstänkta för brott kommer märka en faktisk skillnad av det här?

– Jag tror att vi efter att ha spritt kunskapen om de nya riktlinjerna inom åklagarmyndigheten kommer att se resultat.

Hur stor skillnad tror du detta gör? Räcker det för att minska restriktionerna eller behövs det andra åtgärder också?

– Att vi behöver använda häktning med restriktioner i den omfattning som vi gör är ju delvis en följd av det rättegångssystem vi har, där man lägger väldigt stor vikt vid vad som sägs vid själva domstolsförhandlingen. Det gör att det är viktigt att man hindrar att utredningen påverkas ändra fram till domstolsförhandlingen. Vill man åstadkomma en större förändring i användning av häktning och restriktioner så tror jag att man måste se över det systemet, säger riksåklagare Anders Perklev.

Sverige har under många år fått kritik, bland annat från FN:s tortyrkommite, för hur personer som misstänks för brott isoleras i svenska häkten. Från advokathåll har kritiken varit att åklagare idag inte gör tillräckliga prövningar av om det behövs restriktioner, men där är man nu försiktigt positiv.

– Det kanske allra viktigaste är att det inte blir det här slentrianmässiga förhållningssättet. Jag är inte säker på att det är en tillräcklig förändring, men jag tycker att man ska bejaka det initiativ som riksåklagaren tagit, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".