Foto: Volodmyr Shuvayev/AFP/TT
1 av 3
Fortfarande en lång väg till fred. Foto: Volodmyr Shuvayev/AFP/TT
Foto: Alexander Zemlianichenko/TT
2 av 3
Foto: Alexander Zemlianichenko/TT
Petro Porosjenko, president i Ukraina, samtalar med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: TT
3 av 3
Petro Porosjenko, president i Ukraina, samtalar med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: TT

Nya fredsförhandlingar i Minsk

Misstron mellan Ryssland och Ukraina avgrundsdjup
1:58 min

Idag görs ännu ett försök till fredssamtal om östra Ukraina i Minsk. Men fortfarande råder stor osäkerhet kring både om mötet blir av som tänkt och om det kan åstadkomma något konkret efter tio månader av väpnad konflikt.

Vladimir Putin kommer från sitt besök i Egypten, Angela Merkel från mötet med USA.s president Obama, Francoise Hollande från Paris och Ukrainas president Petro Porosjenko från Kiev. Men ända in i det sista har inte ens garantier funnits för att alla fyra verkligen kommer.

Även igår fortsatte de dödliga attackerna i Donbassområdet. Chockade invånare i regeringskontrollerade staden Kramatorsk såg raketer falla kring flygplatsen och i ett bostadsområde. Minst 15 döda och 60 talet skadade och det i en stad många mil från själva fronten. Runt den omstridda staden Debaltseve fortsatte intensiva strider och vid Mariupol gick ukrainska styrkor till offensiv.

Båda sidor angelägna om att skapa fakta på marken inför ett nytt fredsavtal. Misstron mellan huvudparterna Ryssland och Ukraina är avgrundsdjup. Båda ländernas presidenter talar om behovet av fred, men har helt olika uppfattning om hur den freden ska uppnås och har totalt olika verklighetsuppfattning.

Moskva fortsätter att förespråka en federationslösning. Kiev erbjuder viss självständighet till Donbass, men inom ett enat Ukraina och där Moskva inte längre kan utöva inflytande över utbrytarområdena. Oron är stor både för en fryst konflikt och en fullskalig rysk invasion.

Men innan dess måste vapnen tystna och dras bort från en flera kilometer bred buffertzon. En gränsdragning som också den blir svår att enas om. De nyligen erövrade områdena vill de ryskstödda styrkorna behålla, i själva verket vill de ha även icke erövrade områden i Donbass, det vill säga hela Donetsk och Luhansk län. Just nu utgör separatistområdet lite drygt en tredjedel av dessa län. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".