Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén fick en exklusiv intervju med den förre diktatorn.
Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén fick en exklusiv intervju med den förre diktatorn. Foto: Sveriges Radio

Jemens exdiktator i exklusiv intervju

Jemens exdiktator i exklusiv intervju
2:56 min

Idag är det exakt fyra år sedan den arabiska våren nådde Jemen och tvingade dåvarande diktatorn Ali Abdullah Saleh att avgå. Sveriges Radios korrespondent fick en exklusiv intervju med den förre diktatorn.

Den arabiska våren som startade i februari 2011 tvingade fram diktatorn Ali Abdullah Salehs avgång. I dag, när USA stänger sin ambassad i Jemen till följd av oron efter Houthirebellernas maktövertagande, är oron stor för ett nytt inbördeskrig. Dessutom är oron stor för vad den förre diktatorn Ali Abdullah Saleh har för sig bakom kulisserna. Tidigare stödde han Houthirebellerna, men ser nu ut att ta sin hand ifrån dem.

– Det var fel av Houthirebelllerna att gripa makten och upplösa parlamentet, säger den förre diktatorn Ali Abdullah Saleh utan omsvep.

Och det är just uttalanden som detta som oroar många jemeniter. En konfrontation mellan Ali Abdullah Saleh och Houthirebellerna kommer att leda till ett nytt inbördeskrig, menar bedömare. För även om både den förre diktatorn och rebellerna själva förnekar att de ingått en ohelig allians, så är anser de flesta bedömare att Houthirebellerna inte hade lycktas ta makten utan den förre diktatorns hjälp. Ali Abdullah Saleh såg till att flera mäktiga klaner slöt upp bakom rebellerna och han bistod militärt med det republikanska gardet, som fortfarande kontrolleras av ex-diktatorn och hans son.

Men nu tar han sin hand från rebellerna. Och medan många av Houthiernas supportrar i Jemen hävdar att de är de enda som kan bekämpa al-Qaida, så fnyser den förre diktatorn åt detta påstående.

– Vad tror du själv? Frågar han mig irriterat, som om min fråga vore en förolämpning.

– Jag vill inte svara på den frågan, säger exdiktatorn, men fortsätter ändå sen och säger: Det förstår väl alla att det krävs sofistikerad underrättelseverksamhet för att bekämpa al-Qaida och det är inget Houthirebellerna har.

Den förre diktatorn försöker inte ens dölja sitt förakt där han sitter ledigt i en trägårdspaviljong utanför sin välbevakade villa i Sanaa, där han får ta emot vilka besökare han vill.

Ali Abdullah Saleh avsattes som president för nästan exakt tre år sedan, efter ett års protester mot hans styre. Men i en överenskommelse som Gulfstaterna snickrat ihop, beviljades han immunitet och slapp åtal. Många i Jemen, liksom internationella organisationer som Human Rights Watch, ser denna immunitet som ett av de största misstagen som gjorts i Jemen efter den arabiska våren - eftersom Ali Abdullah Saleh fortsätter att manövrera bakom kulisserna. Det finns till och med de som fruktar för exdiktatorns återkomst på den politiska scenen. Själv säger han med ett rävaktigt leende:

– Nä, jag är en gammal man nu.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".