Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

V vill prioritera ensamstående föräldrar i vårbudget

Publicerat onsdag 11 februari 2015 kl 08.55
"De har släpat efter under oerhört lång tid"
(2:01 min)
Ulla Andersson (V) i riksdagens talarstol. Foto: Vilhelm Stokstad/TT.
Ulla Andersson (V) i riksdagens talarstol. Foto: Vilhelm Stokstad/TT.

I de kommande förhandlingarna inför regeringens vårbudget vill Vänsterpartiet prioritera kravet att höja underhållsstödet till ensamstående föräldrar med 300 kronor i månaden från den första juli.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson säger till Ekot att det är viktigt att minska inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor.

-- Ensamstående föräldrar, varav en stor, stor majoritet är kvinnor, har släpat efter ekonomiskt under oerhört lång tid. Det är inte rimligt på något vis att man som förälder ska behöva välja mellan mat på bordet eller en vinterjacka till sitt barn, eller mellan en vinterjacka till sitt barn och en vinterjacka till sig själv. Så kan vi inte ha det.

Inom kort börjar regeringen och Vänsterpartiet förhandla om innehållet i den kommande vårändringsbudgeten, som ska presenteras i april. Just nu är det ju alliansens budget som gäller - eftersom riksdagen i december röstade nej till regeringens alternativ.

Enligt finansdepartementets senaste prognos är dock marginalerna i statens finanser små - och det är osäkert vilka reformer som regeringen kan genomföra från den första juli.

Men nu ger alltså Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson besked om att Vänsterpartiet i förhandlingarna prioriterar kravet på en höjning av underhållsstödet för ensamstående föräldrar.

En höjning med 300 kronor per barn och månad - till 1 573 kronor - var en av partiets främsta segrar när budgeten för 2015 förhandlades fram, berättar Ulla Andersson.

- Vår ingång är att den nivå vi nådde i höstas, den är absolut rimlig även i dag. Har man inte fått ett höjt underhållsstöd med mer än 100 kronor på 20 år, då finns det stora eftersatta behov. Det finns väldigt många barn och föräldrar, framför allt kvinnor, som lever väldigt ekonomiskt utsatt, och så ska de inte behöva ha det.

Vilka övriga hjärtefrågor som Vänsterpartiet vill ha med i vårändringsbudgeten är för tidigt att säga, enligt Ulla Andersson, liksom hur reformerna ska finansieras. Men hon beklagar att det bara går att ändra statliga inkomstskatter vid ett årsskifte.

- Vi hade en del finansieringsförslag i höstas som fortfarande håller. Men, visst, det kommer ju att bli en hård prioritering, eftersom vi inte kan höja inkomstskatterna för högavlönade som vi hade tänkt. Det hade varit en viktig reform.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".