Italien
Italienska flottan närmar sig migranter på Medelhavet. Bilden är från hösten 2014.

300 flyktingar befaras ha drunknat i Medelhavet

”Tv-bilder visar höga vågor och kläder i vattnet”
1:29 min

Omkring 300 människor befaras ha drunknat efter att deras båtar sjunkit på Medelhavet. Överlevande har tagits till den italienska ön Lampedusa.

Återigen lastar räddningsarbetare upp kroppar i plastsäckar på en kaj på ön Lampedusa. Tv-bilder visar också höga vågor och utspridda färgglada kläder på ett båtdäck. Ambulanser hastar till sjukhus med de som överlevt.

Bara nio personer överlevde efter fyra dagar till havs. Många av de över 300 människorna har försvunnit i vågorna. Enligt personer som överlevde hade de gett sig i väg i lördags från Libyen i två gummibåtar.

Det hårda vädret gjorde att båda båtarna kapsejsade och många föll i vattnet I laglöshetens Libyen finns en stor industri för människosmuggling med livsfarliga resor. Påven var mycket berörd i dag och manade återigen till solidaritet så att människor i nöd räddas.

FN:s flyktingorgan UNHCR beskriver det som en enorm tragedi. Fortfarande saknas en båt, enligt UNHCR. Troligtvis kom migranterna från Gambia, Senegal och Mali. I laglöshetens Libyen finns en stor industri för människosmuggling med livsfarliga resor som leder till ständiga tragedier.

UNHCR, Rädda Barnen och Amnesty International är organisationer som starkt kritiserar EU:s insats Triton för att vara otillräcklig. Insatsen tog över när Italien började avveckkla insatsen "Mare Nostrum" i november. Om större räddningsbåtar används istället för patrullbåtar skulle fler liv kunna räddas, anser kritikerna.

Förra året räddades över 170 000 personer till Italien och över 3000 människor beräknas ha dött.

Den kraftiga ökningen av flyktingar över havet i farliga båtar som ofta överges av smugglarna leder till ständiga tragedier. I söndags plockades 105 personer upp av italienska patrullbåtar utanför Libyens kust, i full storm med åtta meter höga vågor. Omkring 30 av dem avled senare till följd av nedkylning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".