Försök med betyg från årskurs fyra införs

Regeringen och Alliansen har enats i frågan om betyg från fyran. Jan Björklund (FP) och Gustav Fridolin (MP) ska presentera fler detaljer på en presskonferens klockan 14.30.

Följ presskonferensen live på sverigesradio.se

Kompromissen går enligt SVT ut på att starta en försöksverksamhet i hundra skolor, med start 2017. Det blir Skolverket som får i uppdrag att ta fram skolorna.

Alliansregeringen skickade i höstas ett utredningsförslag om att sänka betygspremiären från årskurs 6 till årskurs 4 på remiss. En sammanställning av remissvaren visar att 34 av 44 remissinstanser avstyrker. Bland dem som är skeptiska finns tunga instanser som Skolinspektionen, Skolverket, lärosäten och de båda lärarfacken. Invändningarna handlar bland annat om att effekterna av den senaste ändringen, betyg i årskurs 6, ännu inte studerats.

Alliansen har lagt motionsyrkande om betyg i årskurs 4 och har stöd av Sverigedemokraterna i frågan. På det sättet kan Alliansen köra över regeringspartierna i riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista