Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utredning föreslår skärpta krav på den privata välfärden

Publicerat onsdag 11 februari 2015 kl 13.25
"Vi vill stärka upp"
(1:25 min)
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Utredningen föreslår ekonomiska krav på privata välfärdsföretag. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kraven på lämplighet och erfarenhet hos de som vill driva privat verksamhet inom välfärdssektorn bör skärpas. Det föreslås i en ny utredning. Där föreslås också att man ska kunna visa att man ekonomiskt klarar verksamheten en längre tid.

– Det är väldigt viktigt för brukarna att det finns kompetens och kvalitet och långsiktighet i de arbetena och därför vill vi stärka upp det här, säger utredaren Cristina Eriksson Stephansson.

Ägarprövningsutredningen tillsattas av den förra bergerliga regeringen för tre år sedan. I dag överlämnades den till den socialdemokratiske civilministern Ardalan Shekarabi.

Enligt direktiven skulle utredningen undersöka vilka nya krav som kan och bör ställas på de som äger och driver företag inom välfärdssektorn.

Utredningens förslag omfattar friskolor, förskolor och privata utförare inom Socialtjänsten. De andra förslagen som gäller erfarenhet och lämplighet formuleras allmänt.

– Vi har inte formulerat det konkretare än så därför att det måste ankomma på de myndigheter som är skickliga på de här områdena att tydligt definiera vad som gäller, säger Cristina Eriksson Stephansson.

Förutom erfarenhet och lämplighet har man även undersökt vilka ekonomiska krav som ska ställas på privata välfärdsföretag.

– Man ska kunna driva verksamheten under några år framåt. Man ska ha så pass mycket buffert så att om antalet elever minskar eller någonting liknande, så ska man ändå kunna driva det vidare under en period.

Utredningen vill också införa krav på att man ska ha tillstånd för att bedriva hemtjänst och olika typer av särskilt boende. Detsamma ska gälla olika typer av hem och boenden som i dag är undantagna från tillståndskrav.

– Från hemtjänsten har vi fått starka indikationer på att det behövs. I dag finns det ingen tillståndsplikt för hemtjänst och vi behöver få en bättre grundplattform för vilka som driver hemtjänstföretag, säger Cristina Eriksson Stephansson som är utredare i Ägarprövningsutredningen.

Den hetaste politiska frågan när det gäller privata aktörer inom välfärden är vinster, hur stora de får vara eller om de närmast ska förbjudas. Här har Ägarprövningsutredningen inget nytt att tillföra.

Frågan om privata utförare, inte minst vinst, är viktig för den rödgröna regeringen och samarbetet med Vänsterpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".