Flyktingförläggningen Stora Ekeberg utanför Skara som drivs av Bert Karlsson Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT.
Miljöpartiet vill göra flyktingförläggningarna så bra att fler väljer att bo i dem. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT.

Regeringen oense om integrationen

MP vill inte ändra lagen.
1:28 min

Staten ska kunna tvångsplacera asylsökande. Och kommunerna ska tvingas att ta emot dem. Den linjen driver Socialdemokraterna i de förhandlingar om migration och integration som pågår i regeringen, enligt uppgifter till Ekot. Men Miljöpartiet vill inte ändra i lagen om eget boende.

En arbetsgrupp i regeringskansliet, med representanter för både Socialdemokraterna och Miljöpartiet, sitter just nu och förhandlar om ett integrationspaket.

Enligt vad Ekot erfar vill Socialdemokraterna ha ett dubbeltvång: De asylsökande ska kunna tvångsanvisas till vissa kommuner, och kommunerna ska tvingas att ta emot dem.

Att skrota de asylsökandes rätt att fritt välja bostadsort har varit ett krav från socialdemokratiska lokalpolitiker i de kommuner som tar emot flest nyanlända.

-- Det system med eget boende som finns i dag cementerar utanförskap och långvarig arbetslöshet och vi vill inte att någon människa ska drabbas av det. Just för att man väljer Södertälje så kommer man att ha svårt att lära sig svenska, komma ut i samhället, få ett jobb och barnen kommer att få svårt att klara skolan, säger Boel Godner som är socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Södertälje.

Nu driver alltså Socialdemokraterna frågan om att skrota eller kraftigt begränsa rätten till eget boende.

Men Miljöpartiet säger nej. De grönas argument är att alla ska ha samma rätt att fritt välja var man vill bo och den rätten ska gälla även asylsökande. De menar också att en bättre lösning är att göra flyktingförläggningarna så bra att fler väljer att bo i dem.

Däremot är Miljöpartiet, enligt våra källor, överens med Socialdemokraterna om att införa någon typ av tvång på kommuner som tar emot få eller inga flyktingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".