Ramberg: Därför blev det en uppgörelse

Det var inte länge sedan folkpartiledaren Jan Björklund glatt förutspådde att en riksdagsmajoritet skulle tvinga regeringen att införa betyg från fjärde klass. Så varför blev det då en uppgörelse idag?

Som ofta när två parter lyckats komma överens beror det på att bägge tycker att de uppnått det minst onda alternativet.

Den majoritet Björklund hoppades på verkar inte finnas. Centern och Kristdemokraterna är tveksamma till att följa honom hela vägen och tvinga på regeringen ett skarpt betslut om ett nytt betygssystem. Häromdagen framkom också att även Sverigedemokraterna vacklar. Och kanske viktigast, väljaropinionen är inte entusiastisk.

Regeringen slipper de återkommande nålsticken om att den trotsar riksdagens uppmaning från i höstas, och kan samtidigt framställa sig som en samarbetsregering. En försöksverksamhet i drygt två procent av landets skolor är ett rätt billigt pris för att slippa betygsfrågan resten av mandatperioden.

Den stora förskjutningen i betygsdebatten har gjorts långt tidigare. När Socialdemokraterna, och senare också Miljöpartiet, accepterade den borgerliga politiken att ge betyg redan i sjätte klass.

Därför kan man säga att regeringen tog en knapp seger i det senaste betygs-slaget. Men de har sedan länge förlorat kriget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista