Konsumentverket. Foto: TT
Foto: TT

Så kan stoppade snabblåneföretag fortsätta låna ut

Kan dröja flera år om beslut överklagas
2:27 min

Snabblåneföretag som stoppas av Konsumentverket kan ändå fortsätta att låna ut pengar till konsumenter under tiden som de överklagar myndighetens beslut. I bland handlar det om kan handla om processer som tar flera år, och reglerna är otydliga, enligt Konsumentverket.

– I och med att vi inte fick någon klarhet i om de kunde gälla omedelbart eller inte så ansåg vi att de gäller omedelbart, i och med att det fanns risk för skuldsättning av konsumenter, säger Gabriella Fenger-Krog, enhetschef på Konsumentverket.

De två företag det handlar om är det svenska finansföretaget Grandivk, och deras tre olika snabblånesajter på nätet, samt klädföretaget La Redoute som erbjuder folk att handlar på krita i deras nätbutik.

Båda har enligt Konsumentverket systematiskt slarvat med kreditprövningen, det vill säga kontrollen av kundernas ekonomiska situation, inkomster och utgifter.

Detta är information som krävs för att kunna beräkna om kunden faktiskt kan betala tillbaka sina lån.

Konsumentverket beslutade därför att stänga ner bolagens kreditverksamhet med omedelbar verkan. Det var första gången som de fattade ett sådant beslut.

– Det viktigaste är nog att minimera utsattheten för konsumenten, att man hamnar i skuld, säger Fenger-Krog.

De två företagen överklagade till kammarrätten i Göteborg som i januari i år gav dem rätt att fortsätta att låna ut pengar under tiden som de överklagar och processen är igång.

Det kan ta lång tid innan om besluten överklagas hela vägen upp till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Ja, det kan ju ta ett antal år, naturligtvis, säger Gabriella Fenger-Krog.

Men blir inte er möjlighet att stoppa företag ganska tandlös om det ändå inte kan gälla på en gång?

– Visst finns det skäl, och det var ju det vi hävdade också, att det skulle gälla omedelbart därför att en sådan bristfällig kreditprövning, i stort sett obefintlig, riskerar ju att försätta konsumenter i skuld.

Inget av de stoppade företagen vill ställa upp på en intervju med Ekot. Men Grandviks vd, Kristoffer Willebrand, skriver i ett mejl att de följer gällande lagar och regler.

Vidare skriver han att Grandvik har inhämtat tillräckliga uppgifter om sina kunder för att kunna avgöra om de har haft ekonomiska förutsättningar att klara av de här lånen.

Konsumentverket har nu i sin tur överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen, som slutgiltigt ska avgöra om myndigheten kan stänga ner snabblåneföretag med omedelbar verkan eller inte.

Blir det nej där, återstår att gå till regeringen och föreslå en lagändring, säger Gabriella Fenger-Krog:

– Då får vi ju fundera på om vi ska gå vidare till lagstiftaren och säga att det här vill vi, det här tycker vi är angeläget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".