RÅ Anders Perklev. Foto: Anders Wiklund/TT, Annika af Klercker/SvD/TT
RÅ Anders Perklev. Foto: Anders Wiklund/TT, Annika af Klercker/SvD/TT

Häktning av barn kan komma tas med i nya riktlinjer

RÅ om häktning av barn
0:29 min

Nu backar Riksåklagaren när det handlar om de nya riktlinjerna för häktning och restriktioner. Detta efter Barnombudsmannens hårda kritik. 

Under eftermiddagen kom Riksåklagaren med besked att man ska se om man behöver utveckla formuleringarna när det gäller barn. 

– När det gäller barn krävs väldigt, väldigt mycket för att häktning ska ske. Det handlar om allvarliga brott, och då är utrymmet för att minska häktning och restriktioner liten, säger riksåklagaren Anders Perklev.

– Men detta är fortfarande ett utkast. Och så som BO väcker frågan tycker jag det är rimligt att vi innan vi är färdiga överväger att ta in ett avsnitt specifikt när det gäller häktning av barn, säger RÅ.

När Sverige under många år fått internationell kritik gällande isoleringen av brottsmisstänkta, har den skarpaste kritiken gällt att också barn hålls isolerade. 

Men i de riktlinjer som Riksåklagaren nu tar fram för hur åklagarna ska minska isoleringen i svenska häkten, nämndes ändå inget om barnens behov.

Något som Barnombudsmannen Fredrik Malmberg varit mycket kritisk mot.

-- Sverige har ju fått oerhört skarp, svidande kritik av FN:s tortyrkommitté och barnrättskommitté för bristen på barnperspektiv när barn och unga är frihetsberövade. Då är det ju väldigt stor risk att man missar de särskilda perspektiv man måste ha när det handlar om barn under 18 år om man inte tydligt i riktlinjerna har skrivit om det, säger BO.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".