Alexandar Lukasjenko, Vladimir Putin, Angela Merkel, Francois Holland, Petro Porosjenko. Foto: TT
Foto: TT

Porosjenko ser två utvägar för Ukraina inför mötet i Minsk

I Vitrysslands huvudstad Minsk inleddes nu i kväll mötet om krissituationen i östra Ukraina. Ukrainas president tror på eldupphör eller en situationen utom kontroll.

Ledarna för Frankrike, Tyskland, Ukraina och Vitryssland träffats nu i kväll på ett separat möte, innan det där Rysslands anländande president Vladimir Putin ska delta.

Ukrainas president Petro Porosjenko säger att det finns två alternativ för hur situationen kommer att utveckla sig.

– Antingen går vi mot en nedtrappning nu, mot ett eldupphör, eller så hamnar situationen utom kontroll, sade Porosjenko när han anlände till Minsk, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

För första gången sedan oktober 2014 möts alltså i kväll den ukrainske presidenten och Rysslands president tillsammans med Frankrikes dito Francois Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Samtidigt som världsledarna sätter sig i möte blev onsdagen en av de blodigaste i den 10 månader långa konflikten. Minst 50 människor har dödats senaste dygnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".