Riksbanken, reporänta, pengar
Riksbankschefen, Stefan Ingves, lämnar i dag besked om reporäntan. Foto: TT

Riksbanken kan införa negativ ränta

Boräntor kan stiga om inte Riksbanken gör något
2:18 min

I dag kommer beskedet vad Riksbanken har beslutat om reporäntan. Det råder stor osäkerhet bland bedömarna. Reporäntan ligger redan på noll, och om Riksbanken väljer att låta den ligga kvar där så kan faktiskt de korta boräntorna stiga lite grann, tror Knut Hallberg, ränteanalytiker på Swedbank.

– Stigande marknadsräntor ger förr eller senare press uppåt även på boräntorna, säger Hallberg.

De som handlar med räntepapper på marknaden räknar med att Riksbanken nog kommer med någon ytterligare åtgärd i dag.

Det är något som man hoppas ska sätta fart på den obefintliga inflationen upp mot Riksbankens mål på två procent. Skulle det inte bli något så kan marknaden reagera på mer än ett sätt.

– Ja, det skulle nog kunna bli lite besvikelse på marknaden. De kortare räntorna skulle kunna gå upp. Och framför allt kanske kronan skulle stärkas, säger Knut Hallberg till Ekot.

En starkare krona är ingenting som Riksbanken vill ha, tvärtom. Är kronan svag så blir det dyrare för oss i Sverige att handla utländska produkter.

Det talar för att Riksbanken agerar. Men frågan är hur. De flesta analytiker tror att Riksbanken den här gången nöjer sig med att skjuta fram tidpunkten för nästa räntehöjning.

Analytikerna tror också, som Nordeas chefsstrateg Martin Enlund säger, att man är beredd att ta till såväl negativ reporänta som obligationsköp om det skulle behövas.

– Att Riksbankens direktion verkligen vill se till att marknaden fortsätter att tro på att det kan komma ytterligare åtgärder från Riksbanken. De vill hålla dörren vidöppen, säger Enlund.

Men Swedbank tror inte att det räcker, utan räknar med att Riksbanken gör en mildare form av räntesänkning, nämligen att den ränta som bankerna måste betala när de sätter in pengar på Riksbanken sänks till minus 0,2 procent.

– Vi tror att det behövs en ytterligare sänkning för att hålla kvar kronan på lite svagare nivå, säger Knut Hallberg, analytiker på Swedbank.

Flera andra länder har på senare tid vidtagit åtgärder som försvagat valutakursen jämfört med andra länder för att därmed få upp inflationen.

Det pratas om ett valutakrig, en term som Martin Enlund på Nordea inte är så förtjust. Men visst pågår det en kamp mellan länderna, säger han.

– Det sättet man kan sno inflation från någon annan på, det är ju valutakursen förstås. Så det är klart, det finns vissa aspekter av att det råder något slags valutakrig. I termer av att alla är intresserade av att ha en svag valuta just för att få upp inflationen och även kanske få lite tillväxt på andra länders bekostnad, säger Enlund.

Mer om Ekonomi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".