Laura Miloski som bor i Sao Paulo känner av vattenbristen. Politikerna har meddelat att 20-miljonersstaden kommer börja ransonera vatten. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Laura Miloski som bor i Sao Paulo känner av vattenbristen. Politikerna har meddelat att 20-miljonersstaden kommer börja ransonera vatten. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

Vattenransonering hotar i São Paulo

Avstängt fem dagar i veckan.
1:44 min

I Brasiliens största stad São Paulo råder akut vattenbrist. Tusentals invånare står utan rinnande vatten och politikerna planerar för ransonering av vatten.

Laura Miloski stänger av kranen och diskar glas och tallrikar.

– Tidigare lät jag vattnet rinna när jag diskade, men nu måste alla i fastigheten spara, de har satt upp en lapp i hissen, säger Laura och fortsätter:

– Jag duschar snabbare, återanvänder vattnet och låter bli att tvätta bilen.

Faktum är att São Paulo börjat bötfälla de invånare som slösar med vattnet. Anledningen är den akuta vattenbristen. Den sjö som förser 20 miljonersstaden med vatten har nästan helt torkat ut eftersom det regnat ytterst lite. Politikerna har hittills stått handfallna, men har nu meddelat att man kommer tvingas börja ransonera.

– Ransoneringen innebär att vi bara kommer ha rinnande vatten två dagar i veckan. Hela São Paulo kommer ju sluta fungera, säger Laura Miloski.

På reklambyrån där hon jobbar planerar de att flytta kontoret till en annan stad, och de företag som har möjlighet kommer nog göra detsamma. Men São Paulo är Brasiliens ekonomiska centrum och vattenbristen är redan ett stort problem för industrier och fabriker i stadens utkanter.

– Det är inte klokt att politikerna inte gjort något åt det här tidigare, nu är det ju försent. Det enda vi kan göra är att hoppas på regn, säger São Paulo-bon Laura Miloski.

Lotten Collin, Sao Paulo
lotten.collin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".