Barack Obama flankerad av vicepresident Joe Biden och utrikesministern John Kerry. Foto: Jacquelyn Martin/TT
Barack Obama flankerad av vicepresident Joe Biden och utrikesministern John Kerry. Foto: Jacquelyn Martin/TT

Obama ber om tillstånd för krig mot IS

Demokrater oroliga för ett möjligt storskaligt krig
1:16 min

Under onsdagen har USA:s president Barack Obama bett kongressen om formellt tillstånd att sätta in amerikansk militär för att bekämpa terroristerna i den självutnämnda Islamiska Staten, IS. Tillståndet ska omprövas om tre år.

– Vi begär inte godkännande för att delta i ett nytt krig, som Afghanistan eller Irak, sa president Obama, flankerad av vicepresidenten, utrikesministern och den avgående försvarsministern.

Barack Obama har redan själv gett tillstånd till amerikanska flygbombningar mot IS och även militär personal på plats i området som karaktäriseras som icke stridande.

Han har lutat sig bland annat mot ett kongressbeslut från 2001, efter terrorattackerna, som ger vittgående befogenheter för presidenten.

Han föreslår ingen ändring av den resolutionen, trots att han själv kritiserat den tidigare. Men i det nya förslaget begär presidenten kongressens tillstånd att fortsätta flygbomba och att sätta in trupp i räddningsoperationer eller tillslag mot IS ledning.

Presidentens vill ha ett beslut från kongressen för delat ansvar och manifesterad enighet.

Flera demokrater i kongressen, som är oroliga för ett möjligt storskaligt krig, har redan sagt att de vill ha förtydliganden eller ändringar för att godkänna presidentens förslag.

De flesta av republikaner är i grunden positiva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".