Pressfrihet, budgetpromenad, journalister
2014-års budgetpromenad var den kanske mest kaotiska någonsin, där journalister föll till marken och få frågor nådde fram. Foto: TT

Sveriges betyg sjunker i pressfrihet

Pressfrihet
1:20 min

Pressfriheten attackeras i hela världen, enligt yttrandefrihetsorganisationen Reportrar utan gränser. I Sverige går betyget ner, trots att vi klättrar från tionde till femte plats på listan.

Reportrar utan gränsers pressfrihetsindexet är ett verktyg som betygsätter länder efter sju kriterier. Bland annat vägs mediepluralism, självcensur, yttrande- och presslagstiftning in, och hot mot journalister. Målet är att ge en tydlig bild av pressfrihetssituationen både i enskilda länder och i världen i stort. Att Sverige klättrar på listan av länder har att göra med det försämrade världsläget.

– Det är naturligtvis roligt att Sverige klättrar till en femteplats. Att vi inte gör det för att pressfrihetssituationen har blivit bättre i Sverige, utan att länderna över oss har blivit sämre är däremot inte lika nöjsamt, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Den värsta regionen i världen för press- och yttrandefrihet är enligt organisationen Mellanöstern och Nordafrika, där många länder är helt kontrollerade av icke-statliga aktörer som terrorgrupper och gerillor.

Sett till hela världens sammanlagda betyg så har press- och yttrandefrihet haft ett svårt år. Antalet övergrepp har ökat med åtta procent sedan året innan.

– Tittar man på de här klassiska konfliktländerna som Syrien, Nordafrika och Ukraina exempelvis så är hotet från den väpnade konflikten det absolut största hotet. Går man till västvärlden kan vi se hur vi använder terroristlagstiftning på ett väldigt brett sätt, som är tänkt att stoppa terrorismen i stället stoppar journalister, säger Jonathan Lundqvist.

Ett tredje exempel på hur pressfriheten begränsas och stoppas är genom hädelselagar i de länder där religion står till grund för lagstiftning enligt Reportrar utan gränser. Antalet övergrepp har ökat sen året innan, delvis på grund av det nya medielandskapet, enligt Jonathan Lundqvist.

– Förr i tiden om man får uttrycka sig slarvigt så var journalister behövda av de stridarna parterna. Det gjorde att man hade en viss grundrespekt för den objektive journalisten. Nu med ny teknik har man möjlighet att kommunicera och få ut sitt budkskap själv, då blir journalisten bara en jobbig murvel som ställer svåra frågor och då har det blivit så att deväpnade grupperna har börjat betrakta journalister som legitima mål vilket naturligtvis gör att det blir fullständigt omöjligt att rapportera inifrån konfliktområden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".