Vladimir Putin, Minsk, fredssamtal
Foto: TT

Motstridiga uppgifter om Minskmötet

Uppgifterna om hur det går vid toppmötet i Minsk varierar kraftigt. Den ukrainske presidenten säger att de ryska villkoren är oacceptabla.

Under morgonen kom besked om att toppmötet var avslutat med enighet om att försöka få till en vapenvila i Ukraina inom två dygn. Strax därefter kom motstridiga uppgifter och den ukrainske presidenten Petro Porosjenko uttalade sig till nyhetsbyrån AFP om att processen fortfarande pågår.

- Tyvärr finns det inga goda nyheter ännu. Det finns villkor som jag anser vara oacceptabla, säger han utan att vilja utveckla det närmare.

I brist på konkreta fakta kring vad ett nytt avtal om Ukraina egentligen innehåller har journalister på plats i Minsk försökt tyda de fyra ledarnas kroppsspråk.

Hur skakade Vladimir Putin och Petro Porosjenko hand egentligen? Vilken betydelse hade det att den vitryske värden Aleksander Lukasjenko flyttade på en stol när Putin skulle sätta sig? Varför kom Porosjenko ut från samtalsrummet och såg bister ut? Stod inte Putin lite vid sidan av medan Merkel, Hollande och Porosjenko verkade komma bättre överens?

Men enligt diplomatiska läckor ska det i alla fall finnas ett avtal som de fyra ledarna från Ukraina, Ryssland, Tyskland och Frankrike tänker skriva under. Avtalet ska också enligt läckor garantera Ukrainas suveränitet.

Hur det går ihop med att en del av Ukraina är ockuperat av ryska styrkor är en fråga. Det är också frågan om hur gränsen till Ryssland ska övervakas och hur stort område utbrytarna i Donetsk och Luhansk ska få och med vilken status.

De förhandlingar som förts i kontaktgruppen tidigare ska ha skissat ett förslag med 12 punkter som skiljer sig en hel del från det tidigare avtalet om vapenvila från Minsk. Förmodligen är det detta senare avtal som ligger till grund för det som idag ska skrivas på av de fyra statscheferna.

Situationen i Ukraina

Bild
Bild

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".