Grekland
Foto: TT

Ingen euro-uppgörelse om Grekland

intensiv och konstruktiv diskussion
2:14 min

Det blir nya samtal på måndag bland de EU-länder som ingår i eurosamarbetet om den ekonomiska krisen i Grekland för det blev ingen uppgörelse på onsdagskvällen. Det står klart efter Euroländernas krismöte i Bryssel där Grekland fick presentera sina planer för att få en nedskrivning av sina skulder.

– Vi hade en intensiv och konstruktiv diskussion på en rad områden. Vi nådde också framsteg men inte tillräckligt stora framsteg för att enas om några beslut, så vi kommer att fortsätta våra diskussioner på måndag, sa Jeroen Dijsselbloem, eurogruppens ordförande och också finansminister i Nederländerna efter mötet.

Det var alltså inte tal om något gemensamt uttalande som brukligt är efter att finansministrarna från doe länder som har euron som valuta har träffats.

– Jag fick ett varmt välkomnande och det gavs ett utmärkt tillfälle för mig att presentera vår syn, sa Greklands finansminister Yanis Varoufakis efter mötet innan han hoppade in i sin bil strax före midnatt.

Det hårda förhandlingsspelet väntas alltså inte vara slut förrän tidigast i början av nästa vecka i samband med att Euroländernas finansministrar har sitt ordinarie månadsmöte här i Bryssel.

Grekland vill helt enkelt få ner sin statsskuld.

Det nuvarande stödprogrammet omfattar stöd på 240 miljarder euro från de tre långivarna EU, Europeiska centralbanken ECB och Internationella Valutafonden IMF. Nästa utbetalning är tänkt att ske om drygt ett par veckor om stödprogrammet då fortfarande gäller och Grekland ingår i eurosamarbetet. Samtidigt sa den grekiske finansministern inför mötet igår att Grekland absolut inte ska lämna euron. Ändå är det en hård kamp om hur det ska sluta. Tyskland tillhör till exempel de länder som än så länge sagt blankt nej till några rena skuldavskrivningar.

Vad som framkommit hittills är att Grekland vill ha ett slags andrum till efter sommaren. Det talas om en slags bryggfinansiering där Grekland vill kunna ta mer kortfristiga lån än vad som hittills har varit tillåtet. Dessutom vill Grekland bland annat ha tillbaka de vinster som den Europeiska centralbanken fått på sina Grekiska obligationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".