Riksbanken, reporänta, pengar
Foto: TT

Ekot direktrapporterar om räntebeskedet

"Bankerna måste nu betala för att ha pengar hos Riksbanken"
2:32 min

Riksbanken sänker styrräntan, reporäntan, till minus 0,1 procent.

11.00 håller Riksbanken pressträff angående räntan

Åsa Nilsson Rönnqvist: Välkommen till Ekots direktrapport om Riksbanken nya räntebesked. Det har spekulerats i att det kan bli negativ ränta. Ekot rapporterar direkt när beskedet kommer och från riksbankschefen Stefan Ingves presskonferens klockan 11.

09:12, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: Om några minuter publicerar Riksbanken sitt räntebeslut. Sedan den 27 oktober 2014 har reporäntan legat på den historiskt låga nivån 0%.

09:23, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: Riksbanken sänker reporäntan till minus 0,10 procent.

09:32, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: Riksbanken köper också statsobligationer för 10 miljarder och har beredskap att snabbt göra mer, skriver banken i sitt pressmeddelande.

09:33, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: Riksbanken skriver att "omvärlden är nu mer osäker och det ökar risken för att inflationen inte stiger tillräckligt snabbt."

09:34, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: Samtidigt anser Riksbanken att det finns tecken på att den låga inflationen i Sverige har bottnat och kan vara på väg upp. Riksbanken har som mål att inflationen ska ligga på två procent. I mätningen i december var inflationen minus 0,3 procent i årstakt.

09:36, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: Riksbankens bedömning av världsekonomin är att återhämtningen som helhet väntas fortsätta de närmaste åren, om än långsamt. Sedan december har dock riskerna för en sämre utveckling ökat. Bland annat har oljepriset fallit, vilket är positivt för tillväxten, men samtidigt leder till låg global inflation. Utvecklingen i Grekland bidrar också till osäkerheten globalt, skriver Riksbanken.

09:39, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: Här kan ni läsa mer om vilka följder negativ reporänta kan få på till exempel bolåneräntor och sparräntor: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6091568

09:41, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: När det gäller Sverige gör Riksbanken bedömningen att tillväxten gynnas av ett lågt oljepris, en svag krona och låg reporänta. BNP-tillväxten väntas öka snabbare framöver och arbetsmarknaden stärks, bedömer banken.

09:44, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: Riksbanken sänker alltså reporäntan med 0,10 procentenheter till minus 0,10 procent. Riksbanken justerar också sin räntebana och skriver att först under andra halvåret 2016 är det lämpligt att höja räntan. Riksbanken förutspår alltså att Sverige kommer ha minusränta i mer än ett år framöver.

09:47, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: Målet är att den så kallade KPIF-inflationen ska ligga nära målet på två procent innan reporäntan höjs.

09:49, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: Förutom att sänka räntan tar Riksbanken också till en annan åtgärd. Banken kommer att köpa statsobligationer till ett belopp av 10 miljarder kronor, vilket bidrar till att göra penningpolitiken mer expansiv. Riksbanken skriver att man är beredd att göra fler åtgärder framöver, till exempel att sänka reporäntan ytterligare och utöka köpen av statsobligationer.

09:52, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: Sammanfattningsvis: Riksbanken inför nu minusränta. Reporäntan sänks till minus 0,1 procent och Riksbanken kommer att köpa statsobligationer till ett värde av 10 miljarder kronor. Riksbanken gör bedömningen att oron i världsekonomin har ökat sedan december, och skriver att de har beredskap att snabbt ta till fler åtgärder för att nå målet att inflationen i Sverige ska ligga på två procent.

10:00, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: Nu tar direktrapporteringen en paus, men kommer tillbaka klockan 11 då riksbankschef Stefan Ingves håller en presskonferens.

10:00, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: Så här reagerar Swedbanks och SEB:s chefekonomer på Riksbankens besked.
Anna Felländer, chefekonom Swedbank, säger till Ekot:
- Överraskande besked. Stark signal från Riksbanken att man tar krafttag mot den låga inflationen. Mina farhågor är huruvida det skapar tillgångsbubblor framöver och vilken effekt det har på inflationstrycket, säger Anna Felländer.
Robert Bergqvist, SEB:s chefekonom, säger till TT att han väntat sig sänkningen av räntan, men är överraskad över köpen av statsobligationer.
- Vi befinner oss i en märklig situation, för i grund och botten går den svenska ekonomin ganska hyggligt. Men vi har ett problem och det är den låga inflationen. Det finns också en risk för fallande inflationsförväntningar och det är den utvecklingen Riksbanken vill förhindra, säger Robert Bergqvist.

10:36, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: Klockan 11 börjar Riksbankens presskonferens där riksbankschef Stefan Ingves och Christina Nyman, biträdande avdelningschef för avdelningen för penningpolitik, ger mer bakgrund till det historiska beslutet att införa minusränta. Ekot direktrapporterar från pressträffen.

10:58, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: Ett ovanligt beslut. Så beskriver riksbankschef Stefan Ingves beslutet att införa minusränta för första gången.
- Den här gången är vårt huvudbudskap att låga räntor ger stöd åt inflationsuppgången. Inflationen är på väg upp. Skulle det inte räcka är vårt budskap att vi är beredda att göra mer, säger han.

11:03, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: Riskerna har ökat i omvärlden, säger Stefan Ingves.
- Det betyder att vi behöver vara beredda på att möta det om det skulle behövas, säger Ingves.
Oljepriset är den första saken han tar upp som påverkar den globala ekonomin.
- I grunden är oljeprisfallet något som är till nytta för världsekonomin, och även den svenska ekonomin.
Stefan Ingves tar också upp att riksbanker på olika håll gör olika åtgärder för att stötta ekonomin, däribland den europeiska centralbanken. Samtidigt går till exempel USA:s ekonomi bra och de olika utvecklingarna ger spänningar och ökad osäkerhet i ekonomin, menar Ingves.

11:07, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: - Den konjunkturuppgång som många väntat sig har dragit ut på tiden, säger Stefan Ingves.
USA:s ekonomin går bra, medan tillväxten i EMU-området är låg. Sverige handlar någonstans däremellan i Riksbankens prognos.

11:09, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: Riksbankschef Stefan Ingves drar upp några huvudlinjer som Riksbanken tagit hänsyn till.
- Oljeprisfallet, som drar ner inflationen i världen.
- Stora skillnader i penningpolitik mellan olika länder, tex olika strategi när det gäller styrräntorna.
- Kronan har försvagats och trots att det går hyfsat för svensk ekonomi kommer det ta längre tid än tidigare förväntat innan kronkursen vänder.

11:13, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: För svensk ekonomi är Riksbankens prognos att BNP-tillväxten är normal och att arbetsmarknaden stärks. Inflationen är låg, men när Riksbanken räknar bort räntesänkningar och de låga energiprisernas effekt så anser Riksbanken att inflationen har bottnat och kommer att stiga framöver.
Riksbankens mål är ju en inflation på två procent och dagens räntebesked tolkas som att Riksbanken sätter inflationsmålet främst.

11:17, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: - Inflationen stiger vår bedömning mot målet, säger Stefan Ingves.
- Vad vi ser framför oss är stadiga prisökningar under det här året och en bra bit in på 2016 när konjunkturen i omvärlden gör sitt och penningpolitiken också skjuter på.

11:19, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: Det finns flera osäkerhetsmoment i Riksbankens prognos, till exempel vad som kan hända i Ukraina och Grekland.

11:26, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: Stefan Ingves betonar att fler åtgärder kan bli aktuella om inte inflationen stiger som Riksbanken förväntar sig.
Ytterligare sänkt ränta och sänkt reporäntebana är några åtgärder.
- Minus 0,1 är inte den lägsta nivån, utan vi kan gå lägre, säger Stefan Ingves.
Mer köp av statsobligationer än de 10 miljarder som aviserats i dag kan också bli aktuellt och Stefan Ingves öppnar också för utlåning till företag via banker.

11:28, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: Riksbanken håller alltså en pressträff där de förklarar sitt beslut att införa minusränta.
På Ekots fråga om synen på de ökande bostadslånen svarar riksbankschef Stefan Ingves att det är en uppenbar risk i svensk ekonomi, men att Riksbanken nu har prioriterat inflationsfrågan.
Han säger dock att den svenska bostadsmarknaden är i obalans.

11:32, 12 February 2015

Åsa Nilsson Rönnqvist: Nu är Riksbankens pressträff slut och direktrapporteringen avslutas. Mer om Riksbankens räntebesked på sverigesradio.se och i våra sändningar.

11:50, 12 February 2015

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".