Angela Merkel, François Hollande, Vladimir Putin, Petro Porosjenko
Angela Merkel, François Hollande, Vladimir Putin, Petro Porosjenko. Foto: TT

"Vägrar skriva på avtalet"

"Utbrytarledarna vägrar plötsligt"
1:43 min

Efter fredsförhandlingar som pågått i Minsk hela natten verkar det nu kört ihop sig.

Ekots korrespondent, Maria Persson Löfgren, berättar mer från Moskva.

– Utbrytarledarna för de så kallade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk har plötsligt sagt att de vägrar skriva på det här avtalet, exakt varför är oklart. De är inte en del av statscheferna, och det är lite oklart hur de kan påverka det slutgiltiga dokument som ska skrivas på, berättar Maria Persson Löfgren.

Vet du varför man inte vill skriva under det här dokumentet?

– Jag gissar att det handlar om att Ukrainas suveränitet ska garanteras, och det betyder att utbrytarna ska sorteras in under Ukraina. Det vill säga de skulle då inte vara självständiga. Det handlar förmodligen också om att de inte kommer kunna tillgodogöra sig de områden som de har erövrat med hjälp av rysk militär, säger Maria Persson Löfgren.

Har mötet brutit samman helt eller finns det någon möjlighet att man kommer att fortsätta förhandla?

– Det sägs att man fortsätter förhandlingarna. Den ukrainska presidenten Petro Porosjenko sa till en annan nyhetsbyrå att han inte kunde gå med på de krav som Ryssland hade ställt. Men att han ändå var optimistisk om att det skulle kunna gå att komma fram till någonting om man fortsätter att förhandla i dag, säger Maria Persson Löfgren.

Situationen i Ukraina

Bild
Bild
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".