Foto: Katja Magnusson/SR
1 av 6
Årsdagen av den islamiska revolutionen 1979. Foto: Katja Magnusson/SR
Iran
2 av 6
Fatemeh hoppas på ett slut på sanktioner mot Iran. Foto: Katja Magnusson/SR
Foto: Katja Magnusson/SR
3 av 6
Analytikern Davoud Hermidas-Bavand i Teheran. Foto: Katja Magnusson/SR
Foto: Katja Magnusson/SR
4 av 6
Foto: Katja Magnusson/SR
Foto: Katja Magnusson/SR
5 av 6
Foto: Katja Magnusson/SR
Foto: Katja Magnusson/SR
6 av 6
Foto: Katja Magnusson/SR

President Rouhani talade om Irans kärnenergiprogram

Hör Katja Magnussons rapport från Teheran
2:21 min

Målet med de långdragna förhandlingarna om Irans kärnenergiprogram är en situation där alla blir vinnare, sa Irans president Hassan Rouhani igår. Det gäller både Iran och landets motparter. Rouhani talade på 36-årsdagen av den islamiska revolutionen vid ”Frihetstorget” i Irans huvudstad Teheran.

Plakaten i folkmassan talar om motstånd, kräver ärbara förhandlingar och slut på sanktioner. Irans president Hassan Rouhani säger att han hoppas att Iran ska kunna nå en win-win överenskommelse om Irans kärnenergiprogram, som kan gynna både Iran och motparterna i de segdragna förhandlingarna, USA, Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

Fatemeh som deltagit på varje årsdag sen den islamiska revolutionen 1979 vill se en överenskommelse och hävda ekonomiska sanktioner.

– Sanktionerna är tyranniska, de är inte rättfärdiga, säger fembarnsmamman Fatemeh.
– Men vi vill att det ska vara en lösning som är bra för alla, så att vi i Iran varken blir förtryckta, eller förtryckare, säger hon.

Men medan vissa bär skyltar med det klassiska budskapet "ner med USA" väljer andra att inte alls delta i minnesdagen för revolutionen:

– Nej, jag skulle aldrig gå dit, säger engelskläraren Hessam.
– Jag kunde aldrig välja, det där var något som våra föräldrar beslutade om.

27-årige Hessam har aldrig rest utanför Iran, men hans allra högsta dröm är att någon gång kunna åka till USA, och han tror att New York kan liknas vid paradiset.

Den senaste tidsfristen för att nå en politisk lösning för Irans kärnenergiprogram är satt till sista mars. Analytikern Davoud Hermidas-Bavand i Teheran anser att Iran har mycket att förlora om förhandlingarna havererar:

– Om det blir ett misslyckande kommer det att bli mycket svårt i Iran, säger han.
Enligt Davoud Hermidas-Bavand försöker vissa hårdföra grupper att stoppa alla överenskommelser, men majoriteten av iranierna har röstat för. De stödjer förhandlingar och vill se förändring, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".