Putin
Foto: TT

Putin: Vapenvila i Ukraina från söndag

Rysslandskorrepondent: Viss optimism att avtalet ska hålla
3:05 min

Rysslands president Vladimir Putin säger att ett avtal om vapenvila nu är underskrivet.  Samtidigt säger den franske presidenten Francoise Hollande och Tysklands Angela Merkel att mycket återstår. Vapenvilan ska börja gälla vid midnatt mot söndag.

Situationen i Ukraina

Bild
Bild

Ukraina och Ryssland har efter en maratonnatt av möten i Minsk nu enats om eldupphör i östra Ukraina. Rysslands president Vladimir Putin säger att de är överens om vapenvila.

– Natten mellan lördag och söndag ska vapnen tystna är det sagt. Det ska bli en buffertzon på fem mil mellan olika stridande parterna och man ska dra tillbaka alla tunga vapen. Dessutom ska Ukraina få kontroll igen över den del av gränsen mot Ryssland som nu kontrolleras av utbrytarna i Donetsk och Luhansk, säger Sveriges Radios Rysslandskorrepondent Maria Persson Löfgren.

Enligt Putin måste Ukraina ändra grundlagen med hänsyn till de pro-ryska separatisterna. Knäckfrågan var länge gränsdragningen mellan utbrytarna och ukrainsk armé samt den framtida statusen för de delar av Luhansk och Donetsk län som ryska styrkor och separatister nu kontrollerar.

– Det fanns uppgifter om att utbrytarna skulle vara emot det här avtalet men nu verkar det som att de har fått ge med sig. Det innebär också att det inte blir någon autonomi för det här området. Istället ska Ukrainas författning ändras så att man ska få större självbestämmande i alla regioner i Ukraina, säger Maria Persson Löfgren.

Överenskommelsen täcker alla huvudpunkter i konflikten, enligt Rysslands president Vladimir Putin. Bland annat ska tungt artilleri dras tillbaka. I en av punkterna heter det att alla främmande makters styrkor ska bort från Ukraina.

– Det betyder att Ryssland har gått med på att ta bort de vapen de sa sig inte ha där, säger Maria Persson Löfgren.

Den franske presidenten François Hollande gör ett mer försiktig  uttalande. Vid en pressträff sade han att ett avtal om vapenvila och "omfattande politisk lösning" har skrivits under. Han tillägger att avtalet ger "seriöst hopp, även om inte allt är klart", skriver AFP.

– Alla frågor har behandlats i detta dokument som skrivits under av separatisternas kontaktpersoner, säger Hollande

Enligt Ekots Rysslandskorrepondent är det svårt att avgöra om avtalet kommer att hålla.

– Det har varit viss optimism från de olika ledare som har uttalat sig efter mötet. Om den stämmer så är det här första gången på ett år som det finns en sådan optimism om att det här avtalet ska hålla, säger hon.

Samtidigt menar Maria Persson Löfgren att det kommer att behövas fler förhandlingar.

– Förhandlingarna måste fortsätta eftersom att det finns flera punkter i det här avtalet som innebär lokala val, att man ska ändra författningen i Ukraina och också hur man ska avväpna. Det ska även bli fångutväxling, säger hon.

Vapenvilan inleds alltså först från söndag och Maria Persson Löfgren menar att man kan tycka att det är för många dagar tills dess.  

– Redan nu finns det journalister på plats i Donetsk som har rapporterat att tunga stridsvagnar rullar mot områdena där strider pågår. Att det alltså pågår en värre en offensiv, en uppladdning, mot att försöka ta fler områden av de som regeringen i Ukraina kontrollerar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".