Riksbankschef Stefan Ingves och vice riksbankschef Per Jansson i riksdagens finansutskott.
Ingves påpekade att det finns fler stimulanser än att sänka räntan för att få fart på inflationen. Foto: Jessica Gow/TT.

Räntesänkning tydligt budskap om inflationsmålet

En stark signal om att Riksbanken slår vakt om inflationsmålet. Så tolkar Swedbanks och SEB:s chefekonomer dagens besked om att Riksbanken sänker reporäntan till minusnivå.

 – Överraskande besked. Stark signal från Riksbanken att man tar krafttag mot den låga inflationen. Mina farhågor är huruvida det skapar tillgångsbubblor framöver och vilken effekt det har på inflationstrycket, säger Anna Felländer till Ekot.


Robert Bergqvist, SEB:s chefekonom, säger till TT att han väntat sig sänkningen av räntan, men är överraskad över köpen av statsobligationer.

-- Vi befinner oss i en märklig situation, för i grund och botten går den svenska ekonomin ganska hyggligt. Men vi har ett problem och det är den låga inflationen. Det finns också en risk för fallande inflationsförväntningar och det är den utvecklingen Riksbanken vill förhindra, säger Robert Bergqvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".