Migrationsverket, flyktingar
Förslaget Vebo ska säkra att nyanlända flyktingar får ett värdigt boende i Sverige. Foto: TT

Södertälje föreslår flyktingkompromiss

"Skulle ge en mycket bättre start"
2:36 min

Frågan om de asylsökandes rätt att bo var de vill splittrar regeringen. Socialdemokraterna vill skrota eller kraftigt begränsa den rättigheten, men Miljöpartiet säger nej. Södertälje kommun föreslår en kompromiss som de kallar för Vebo.

– Det står för värdigt eget boende och det handlar om att när nyanlända flytkingar som kommer till Sverige väljer eget boende så ska Migrationsverket tillsammans med berörd kommun undersöka om boendet är värdigt. Det skulle ge en mycket bättre start för många att inte få en start i en trångboddhet i en källare eller på en vind, säger Boel Godner som är kommunstyrelseordförande i Södertälje kommun.

Om det inte är värdigt då?

– Då behöver migrationsverket erbjuda ett annat boende någon annanstans.

Södertälje är en av de kommuner som tar emot flest nyanlända, både under asylprocessen och efter att de fått uppehållstillstånd. Samtliga partier i kommunen, utom Sverigedemokraterna, har ställt sig bakom förslaget som de har döpt till Vebo, Värdigt eget boende.

Det är en anspelning på Ebo, det system som gäller i dag och som ger de asylsökande samma rätt som alla andra har att bo var de vill. Hälften väljer bort Migrationsverkets förläggningar. Ofta flyttar de in till en släkting, vän eller bekant.

– Vi ser att Ebo-systemet som finns idag cementerar utanförskap och långvarig arbetslöshet, vilket vi inte vill att någon människa ska drabbas av. Just för att man väljer Södertälje så kommer man att få svårt att lära sig svenska, komma ut i samhället, få ett jobb och barnen får svårt att klara skolan, säger Boel Godner.

Men frågan splittrar regeringspartierna som sitter och pratar ihop sig om integrationen. Enligt Ekots källor är de två ansvariga socialdemokratiska statsråden, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och migrationsminister Morgan Johansson, inne på att införa ett system där staten kan tvångsplacera de asylsökande. Dessutom ska kommunerna tvingas ta emot dem.

Miljöpartiet är öppna för någon typ av tvång, men det ska gälla bara kommunerna, inte flyktingarna. Partiets hållning är att rätten att välja var man vill bo ska vara lika för alla, även för asylsökande.

Partiledningen gillar inte ens kompromissförslaget Vebo men Ewa Lofvar Konradsson, miljöpartistiskt kommunalråd i Södertälje kommun, anser att det är den bästa lösningen.

– Ebo blir ju kvar men man inför den här lilla kontrollstationen av att man verkligen har ett bra eget boende, att man får visa upp att här finns det möjligheter att bo helt enkelt, säger Ewa Lofvar Karlsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".