Ekonomer överraskade av Riksbankens besked

"Det här var inte väntat"
1:09 min

Riksbankens besked i dag är historiskt. Negativ reporänta och stödköp av statsobligationer har aldrig genomförts i Sverige tidigare.

Anna Felländer, chefsekonom på Swedbank, är förvånad av de kraftfulla åtgärderna.

– Det här är ett överraskande besked. Det är en stark signal från Riksbanken att man tar krafttag mot den låga inflationen. Det här var inte väntat. Vi trodde inte att man skulle öppna den alternativa verktygslådan, säger Anna Felländer.

Att reporäntan skulle sänkas till minus är inte det som förvånar ekonomerna mest. Utan Riksbankens övriga åtgärder.

Vilka effekter åtgärderna får är osäkert, säger Mats Dillén, generaldirektör på Konjunkturinstitutet.

– Det är svårt att säga. Nu vidtar man åtgärder som man inte har någon erfarenhet av i Sverige. Negativ styrränta känner jag inte till att vi haft någonsin. Sen säger man att man ska köpa statsobligationer. Det har vi inte heller någon större erfarenhet av. Så vi är ute i okänt territorium. Men sannolikt blir det en viss positiv effekt på aktiviteten i ekonomin och de här åtgärderna kan bidra till snabbare uppgång i priserna, säger Mats Dillén som är generaldirektör på Konjunkturinstitutet.

Minusräntan innebär att svenska banker nu får betala för att ha pengar hos Riksbanken. Det betyder sannolikt att bankerna placerar sina pengar på andra håll, till exempel att företagen i större utsträckning får låna pengar.

Svenska bankkunder verkar hittills inte behöva betala för att ha pengar på bankernas konton.

– Våra kunder på sina spar- och lönekonton kommer inte att få någon negativ ränta, säger Anna Felländer på Swedbank.

Och hur kommer bolånetagarna att påverkas, kommer räntorna att sänkas?

– Det får vi återkomma om, säger Anna Felländer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".