Ukrainas president Petro Porosjenko och IMF-chefen Christine Lagarde. Foto. TT
Ukrainas president Petro Porosjenko och IMF-chefen Christine Lagarde. Foto. TT

IMF ger stort stödlån till krisande Ukraina

pengarna kommer med hårda villkor
1:35 min

Samtidigt som ledarna i Minsk kom överens om vapenvila så meddelade Internationella valutafonden IMF att Ukraina ska få låna närmare 18 miljarder dollar för att få bukt med den mycket svåra ekonomiska situationen i landet. Totalt räknar IMF med att Ukraina kommer att stödjas med 40 miljarder dollar, motsvarande nästan 340 miljarder kronor, de närmaste fyra åren.

Vid sidan om att få slut på striderna i östra Ukraina så är det absolut viktigaste för regeringen i Kiev att vända den katastrofala ekonomiska utvecklingen i landet.

Bruttonationalprodukten störtdyker och pengarna håller på att ta slut. Ukrainas valutareserv uppgår till bara 5 miljarder dollar vilket är växelpengar för ett så stort land.

Men nu kommer internationella valutafonden till hjälp. IMF meddelade idag att man preliminärt kommit överens om ett lånepaket på knappt 18 miljarder dollar, ungefär 150 miljarder kronor, som bland annat ska göra det möjligt för Ukraina att betala sina utestående skulder.

Delvis låter det mer än vad det är. Det nya åtagandet innebär i praktiken en höjning av nivån med 6 miljarder dollar jämfört med vad IMF lovade för ett år sedan och då har ändå kriget i öster ytterligare undergrävt Ukrainas ekonomi.

Förmodligen hade regeringen i Kiev hoppats på mer pengar. Men IMF säger att andra långivare kommer att träda in, bland annat Världsbanken, och IMF räknar med att Ukraina kommer att få låna upp 40 miljarder dollar under en fyraårsperiod.

Men pengarna kommer med hårda villkor. Ukraina måste genomföra en rad ekonomiska reformer som en del kommer att bli kännbara för gemene man. Främst måste man dock ta krafttag mot den utbredda korruptionen.

IMF-chefen Christine Lagarde sa idag att Ukraina kommer att få det stora lånepaketet just för att regeringen visat stort mod när det gäller att föreslå reformer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".