Egypt
Foto: TT

Al Jazeera-journalister släpps ur fängelse i Egypten

Släpptes mot borgen efter 411 dagar.
1:36 min

I Egypten har en domstol beslutat att släppa de två Al Jazeera-journalister som suttit fängslade i drygt ett år. Mohamed Fahmy och Baher Mohamed kunde lämna fängelset efter 411 dagar bakom galler.

De två journalisterna, kanadensiske medborgaren Mohamed Fahmy och egyptiske medborgaren Baher Mohamed, släpps mot borgen. Enligt domstolen har de inte blivit frikända, nästa förhandling mot dem kommer att hållas den 23 februari.

För mindre än två veckor sedan släpptes den tredje Al Jazeera-journalisten som suttit fängslad, Peter Greste från Australien. Samtliga tre är dömda för samröre med terrorism efter att ha intervjuat medlemmar ur Muslimska brödraskapet. Mohamed Fahmys borgensumma ligger på över en kvarts miljon kronor - 250 000 egyptiska pund.

Det var både glädjetårar och applåder i rättssalen idag när domaren läste upp beslutet. "JAG ÄR FRI" stod det på Baher Mohameds Twitterkonto efter bara ett par minuter. Mohamed Fahmys flickvän tackade världens journalister för allt stöd.

Mohamed Fahmy och Baher Mohamed var dömda till sju respektive tio års fängelse för att ha spridit lögner och samarbetat med Muslimska brödraskapet, som i Egypten är klassad som terrorororganisation. Efter att deras kollega Peter Greste släpptes och deporterades för tio dagar sedan fanns förhoppningar om att också Mohamed Fahmy skulle friges på samma sätt, eftersom han har kanadensiskt medborgarskap och med stor sorg avsagt sig sitt egyptiska medborgarskap.

Istället blev det en ny rättegång och frigivning mot borgen för de två återstående journalisterna. Åtalet har inte lagts ner, men det är ingen hemlighet att Egyptens president Sisi länge har velat lägga detta genanta rättsfall bakom sig.

Al Jazeera-journalisternas över 400 dagar långa fängelsevistelse har allvarligt skadat Egyptens image utomlands. Tillsammans med alla domar mot aktivister, revolutionärer och medlemmar av det Muslimska brödraksapet har Al Jazeera-fallet skapat stora tvivel i omvärlden på Egyptens inställning till mänskliga rättigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".