Merkel och Hollande ska redogöra avtalet för Stefan Löfven och EU:s övriga regeringschefer. Foto TT/SR
Merkel och Hollande ska redogöra avtalet för Stefan Löfven och EU:s övriga regeringschefer. Foto TT/SR

Stefan Löfven om vapenvilan i Ukraina: Detaljer behöver förtydligas

Angela Merkel: Det är en strimma av hopp
2:04 min

Direkt efter uppgörelsen i Minsk åkte Frankrikes president Francois Hollande och Angela Merkel till EU:s toppmöte i Bryssel.

– Det är en strimma av hopp, varken mer eller mindre. Det försöker vi att utnyttja men nu är det viktigt att orden följs av handling, sa Angela Merkel när hon kom hit till EU:s toppmöte i Bryssel, sist av alla stats- och regeringschefer.

Innan dess hade hon och också den franske presidenten Francois Hollande tagit planet från Minsk, direkt hit till toppmötet.

Under mötet med EU-ledarna ska de båda medlarna i Ukrainakonflikten, tillsammans med Petro Porosjenko, den ukrainske presidenten, lämna en detaljerad rapport om förhandlingarna där Vladimir Putin haft en nyckelroll.

Rapporten är också avgörande för hur EU:s medlemsländer ska göra med de ryska sanktionerna. På måndag är det till exempel tänkt att ytterligare 19 personer, däribland en biträdande rysk försvarsminister ska sättas upp upp EU:s sanktionslista där det i dagsläget finns 132 personer och 28 företag.

I Bryssel kommenterade även Sveriges statsminister Stefan Löfven överenskommelsen.

– Det är få som är bättre skickade att beskriva situationen än Angela Merkel och de som har deltagit i förhandlingarna. Jag tycker att de är värda heder. Jag har läst överenskommelsen och det är klart att det finns detaljer i den som behöver tydliggöras. Därför behöver vi nu få lyssna till Merkel Hollande och Porosjenko för att höra hur de ser på överenskommelsen, säger statsminister Stefan Löfven.

Vad behöver tydliggöras?

– Vi ska lyssna till deras redogörelse, för när man bara läser texten så ser man att man behöver kommentarer.

Betyder det att EU kan hålla igen med sina sanktioner?

– Det är bara förändringar på marken som avgör huruvida man ska förändra sanktionerna enligt vår uppfattning, säger Stefan Löfven.

Finland har under hela ukrainakonflikten drivit en hård linje mot Ryssland och när avtalet var underskrivet tidigare idag var Finlands statsminister Alexander Stubb försiktigt hoppfull.

– Man måste ju alltid vara försiktigt hoppfull när man har lyckats förhandla ett eldupphör och en fredsplan. Förutsättningarna är bra så länge vi ser praktiska agerande åt rätt håll. Just nu har vi allt på papper. Jag tror att det är i Rysslands intressa att hålla kvar vid den här fredsplanen. Om de inte gör det så är det säkert att vi kommer att ha ett fruset förhållande mellan Ryssland och västvärlden några år framåt, säger Alexander Stubb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".