Snabblån, sms-lån, skuld, pengar
Trots nya tillstånd lånas pengar ut till personer som inte kan betala tillbaka. Foto: TT

Tillstånd ingen garanti för skötsamma snabblåneföretag

"Förhoppningsvis stoppas de absolut värsta"
1:30 min

Som Ekot tidigare har rapporterat lånade ett av tre företag som sysslar med snabblån ut pengar till personer som enligt reglerna inte borde få lån. Företagen hade beviljats tillstånd för sin verksamhet från Finansinspektionen. Men de nya tillstånden är alltså ingen garanti för att företagen sköter sig.

– Jag ser inte på något sätt som att få ett tillstånd är en garanti för att man bedriver en seriös verksamhet. Däremot är det en minsta tröskel som man ska över. Och där förhoppningsvis lyckas man stoppa de absolut värsta, säger Malin Omberg som är chef för konsumentskydd på Finansinspektionen.

Ekot lät en 21-årig student som saknade fast inkomst testa att låna 3 000 kronor i 30 dagar från de tre snabblåneföretag som hittills fått grönt ljus av Finansinspektionen att bedriva snabblåneverksamhet sen kraven på särskilda tillstånd trädde ikraft vid årsskiftet.

Och i ett fall fick hon alltså låna pengar trots att hennes lön inte räckte för att betala tillbaka lånet.

Det är ett brott mot de regler som finns i konsumentkreditlagen om kreditprövning, tycker Konsumentverket som ansvarar för tillsynen över hur de här företagen sköter sina kreditkontroller.

Malin Omberg på Finansinspektionen säger att deras prövning av de företag som sökt de nya tillstånden fungerar som den ska och att det blir en senare fråga om de lever upp till det de lovat.

– Om det finns sådana som har onda avsikter och inte hade tänkt följa reglerna, ja, då får vi titta på dem med tillsynen och sen så får vi stänga ner dem om de visar sig vara oseriösa, säger hon.

Men är det inte just de företagen som ni skulle stoppa vid grinden, är det inte det som är hela vitsen?

– Jo, men det kommer alltid finnas de som lyckas ha rätt saker på plats så att det ser ut att vara en verksamhet som ska följa reglerna, säger Malin Omberg.

Och så här kommenterar konsumentminister Per Bolund hur bra de nya reglerna och tillstånden fungerar.

– Uppenbarligen när man ser den typen av exempel inte tillräckligt bra. Och då får man hela tiden följa upp och utvärdera om de regler vi har fungerar. Det ingår ju också i det arbete som vi kommer att göra nu på regeringskansliet, både finansdepartementet och justitiedepartementet tillsammans, att se behövs det ytterligare sanktioner för våra myndigheter, ytterligare effektivare åtgärder som man kan vidta mot de som inte sköter sig på den här marknaden. Och det är ju tyvärr för många, säger han i P1-programmet Nordengren och Epstein.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".