På tisdagskvällen hölls demonstrationer mot övervåld både i Malmö och Stockholm, sedan ett filmklipp där en ordningsvakt sätter sig på en nioårig pojke och trycker hans huvud mot ett stengolv publicerats och upprört många. Foto: Lars PedersenTT
Foto: Lars PedersenTT

Polisen letar efter försvunna pojkar i Malmö

"Det finns många svar på var de tar vägen"
7:31 min

Polisen i Skåne söker efter de två pojkar som blev våldsamt omhändertagna av väktare på Centralstationen i Malmö i fredags. Och pojkarna är inte de enda ensamkommande barn som försvunnit i Sverige.

Enligt tidningen Sydsvenskan har 825 ensamkommande och ungdomar försvunnit i Sverige de senaste fem åren. Katia Wagner, frilansjournalist och medförfattare, till boken " De förlorade barnen" säger i Studio Ett idag att det finns många svar på var barnen tar vägen.

– När vi spårade några av dem som försvunnit så hittade vi dem i människohandel, prostitution och i väldigt riskfyllda dåliga miljöer på gatan.

Kan du ge något exempel?

-- Vi träffade ganska många. Till exempel en som tvingades sälja droger. Han hade en vuxen person som satte honom i människohandel, som övervakade honom. Han var försvunnen och när han väl kom in i systemet så hade han hamnat i Norge och där tog man inte utredningen på allvar och då försvann han igen.

Hur hamnade han i kriminalitet?

– De blir ju uppsökta. Det finns platser i alla städer där de som söker vet. 

Katia Wagner och hennes medförfattare Jens Mikkelsen hittade många av dem de spårade på platser där de hört att unga hade samlats. Hon menar att de som vill barn och ungdomar illa också söker sig till de platserna, och lockar med mat och tak över huvudet:

-- De är väldigt vilsna och väldigt övergivna de här barnen. Så om någon erbjuder något eller tvingar in dem så har det faktiskt inte så himla många alternativ.

Patrik Engström är poliskommissarie på nationella operativa avdelningen, tidigare rikskriminalpolisen, och han känner igen bilden:

– De här barnen är utsatta. De är sårbara individer. Och det kommer information till polisen om människohandel i de här sammanhangen som polisen utreder.

Känner ni till de här platserna där barnen samlas?

– Inte på samma sätt som journalisterna kan göra. Polisen har en annan förutsättning när vi söker barnen. De här barnen känner ofta en större trygghet och tilltro till personer som inte är poliser. När polisen söker de här barnen – som ofta är efterlysta – så gör de det med ett syfte som de här barnen ofta upplever som negativt. Att de ska delges ett beslut eller att det ska verkställas.

Hör mer av samtalet i ljudklippet ovan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".