USAs utrikesminister John Kerry. Foto Maya Alleruzzo, AP/TT
John Kerry. Foto Maya Alleruzzo, AP/TT

USA kan lätta på sanktioner mot Ryssland - om vapenvilan blir av

USA kan vara beredda på att lätta sina sanktioner mot Ryssland, om det blir så att vapenvilan blir ett faktum. Det säger nu den amerikanske utrikesministern John Kerry i ett pressmeddelande.

Det var efter mötet i Vitrysslands huvudstad Minsk, om krissituationen i östra Ukraina, under onsdagskvällen som någon form av överenskommelse kring en kommande vapenvila ska ha blivit verklighet.

Frankrikes president, Francois Holland, och Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, träffade Ukrainas president Petro Porosjenko och Rysslands dito, Vladimir Putin. Värd för mötet var den vitryske presidenten Alexander Lukasjenko.

Om vapenvilan i östra Ukraina träder i kraft på söndag så kan USA nu vara på väg att lätta sina sanktioner mot Ryssland.

– Vi kommer att bedöma åtagandet från Ryssland och separatisternas handlingar, inte orden de använder, skriver John Kerry i pressmeddelandet och refererar till förhandlingarna i Minsk.

Vidare skriver den amerikanske presidenten att USA länge har varit beredda på att kunna dra tillbaka sanktionerna mot Ryssland, och är fortsatt så i och med överenskommelsen i Vitryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".