Bodil Ceballos är en av flera ledande miljöpartister som är kritiska till att fortsätta samarbetet med Saudiarabien. Foto: Fredrik Persson/TT.
1 av 2
Bodil Ceballos är en av flera ledande miljöpartister som är kritiska till att fortsätta samarbetet med Saudiarabien. Foto: Fredrik Persson/TT.
Foto: Hassan Ammar/TT.
2 av 2
Saudiarabiens kung Salman bin Abdul-Aziz Al Saud och hans son prins Mohammed som är försvarsminister i landet. Foto: Hassan Ammar/TT.

Miljöpartister kritiska till förnyat Saudiavtal

"Stämmer inte med svensk utrikespolitik"
2:16 min

Att förlänga det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien skulle strida mot Miljöpartiets och Socialdemokraternas uppgörelse att den rödgröna regeringen ska driva en feministisk utrikespolitik, enligt flera ledande miljöpartister.

– Helt klart är att vi har sagt vilken utrikespolitik vi vill ha. Vi har sagt vilken kvinnosyn vi har, vi har sagt vilken syn vi har på demokrati och fred. Och det här avtalet strider mot alla de grundbitarna i vårt uppgörelse, så för mig är slutsatsen solklar, säger Carl Schlyter, miljöpartist och ordförande i riksdagens EU-nämnd.

Så fort Margot Wallström tillträdde som utrikesminister i höstas slog hon fast att den rödgröna regeringen kommer att bedriva en feministisk utrikespolitik. I utrikesdeklaration i onsdags sa hon att målet är att "motverka diskriminering av kvinnor, förbättra kvinnors villkor samt bidra till fred och utveckling."

I riksdagsdebatten fick hon hård kritik från Vänsterpartiet och Folkpartiet, som anser att Sveriges militära samarbetsavtal med Saudiarabien är oförenligt med en feministisk utrikespolitik, och därför måste avslutas i vår.

Men Margot Wallström ville inte ge något besked om hur det blir.

– Låt nu regeringen få hantera den här frågan, och vi återkommer inom kort, sa hon.

Miljöpartiet har länge varit motståndare till Saudiavtalet, och mitt under de pågående regeringsförhandlingarna om vad som ska hända säger nu även ledande miljöpartister öppet att en förlängning av det militära avtalet strider mot den feministiska utrikespolitik som regeringen är överens om. Partiets utrikespolitiske talesperson Walter Mutt till exempel.

– Som jag ser det är det helt oförenligt att bedriva en feministiskt utrikespolitik och samtidigt vara med och legitimera ett land som Saudiarabien, som har en ytterst systematiskt diskriminering av kvinnor, säger Mutt.

Enligt partikollegan Carl Schlyter ska Sverige främja en utveckling i Saudiarabien, där kvinnor till exempel kan söka arbete och vittna i en rättegång på samma villkor som män.

– Exporterar vi då vapen, teknologisk kunskap att övervaka sin befolkning, och övervakningsutrustning till den regimen, så försvårar vi utvecklingen mot ett feministiskt eller åtminstone jämställt samhälle i Saudiarabien. Det är helt oförenligt med den biten av regeringsplattformen, tycker jag, säger Schlyter.

EU-parlamentarikern Bodil Ceballos säger att Saudiavtalet som slöts 2005 aldrig har stämt överens med svensk utrikespolitik.

– Och det stämmer ju ännu mindre nu, när vi har kommit överens om att vi ska en feministisk utrikespolitik, säger hon.

Tycker du att Miljöpartiet kan sitta i en regering som har ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien?

– Jag tycker att det är väldigt svårt om Miljöpartiet sitter i en regering med ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".