Advokaten Aggeliki röstade visserligen inte på Syriza men stöder den nya regeringen i förhandlingarna med EU. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Advokaten Aggeliki röstade visserligen inte på Syriza men stöder den nya regeringen i förhandlingarna med EU. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Grekerna sluter upp bakom sin regering

"De är starka och dynamiska"
2:30 min

Det är med en mycket stark hemmaopinion i ryggen som Greklands nya ledare nu förhandlar med EU om ett nytt avtal om landets ekonomiska framtid. I veckan hölls en stor demonstration till stöd för regeringen i huvudstaden Aten och många greker ser nu åter ljust på framtiden efter år av hårda neddragningar.


– Människor har börjat le igen! Det har inte hänt på flera år, säger advokaten Aggeliki.

I valet för snart tre veckor sedan röstade hon inte på det segrande Syriza utan på den förra premiärministern Antonis Samaras parti Ny demokrati.

– Jag visste var jag hade dem och de var kända i Europa, säger Aggeliki.

Men nu tycker hon ändå om det hon ser.

– De är starka och dynamiska, säger hon och menar premiärminister Alexis Tsipras och finansminister Yanis Varoufakis som rest till Bryssel med löftena till sina väljare om ett slut på åtstramningspolitiken och ett tuffare tonläge gentemot långivarna som mot hårda villkor hållit Grekland flytande de senaste åren.

– Europa kan inte längre leka med det grekiska folket, säger Aggeliki och fortsätter upp mot Omoniatorget i centrala Aten där Alexis Tsipras dagarna innan valet höll brandtal och lovade att ta grekerna ur den fattigdom som arbetslöshet, sänkta löner och höjda skatter fört med sig.

Med det budskapet vann hans parti, det vänsterradikala Syriza, parlamentsvalet i slutet av januari med drygt 36 procent av rösterna. Nu är stödet ännu större och enligt en opinionsmätning nyligen står 72 procent av grekerna bakom den nya hårdare linjen i förhandlingarna med den så kallade trojkan; Internationella valutafonden, Europeiska centralbanken och EU-kommissionen.

– Jag litar på premiärminister Tsipras, att han ska göra sitt bästa för att bekämpa fattigdomen, säger Andreas Lemonis som jobbar på fiskmarknaden.

De sista åren har Atenborna knappt haft råd att köpa hans fisk och själv har han haft svårt att få ihop till maten åt sina två små söner, säger han.

– De tidigare ledarna har bara gett stöd åt de rika, åt kapitalet. Nu ser vi någonting nytt, säger Andreas Lemonis som tänker fortsätta stödja den nya regeringen även om de misslyckas med förhandlingarna i Bryssel. Alla vi fattiga skulle naturligtvis bli besvikna, men det är viljan och ansträngningen som räknas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".