Ukrainas president Petro Porosjenko skakar hand med EU-ordförande Donald Tusk på EU-toppmötet i Bryssel. Foto: Michel Euler/TT.
Ukrainas president Petro Porosjenko skakar hand med EU-ordförande Donald Tusk på EU-toppmötet i Bryssel. Foto: Michel Euler/TT.

Sanktionerna mot Ryssland ligger fast

Kan ändras om vapenvilan hålls.
2:17 min

EU:s sanktioner mot Ryssland rivs inte upp, trots överenskommelsen om vapenvilan i Ukraina.

Det framkom efter EU:s toppmöte med stats- och regeringscheferna i Bryssel i går kväll. EU-ledarna vill helt enkelt se om vapenvilan som ska inträda vid midnatt natten mot söndag kommer att hållas.

– Vårt förtroende och välvilja för president Putin är begränsade, sade Donald Tusk som är EU:s ordförande.

Det här innebär att EU-ledarna är helt eniga och står fast vid sitt tidigare beslut om att sätta upp en biträdande rysk försvarsminister tillsammans med 18 andra personer på sanktionslistan från och med måndag. Hittills finns 132 personer och 28 företag upptagna på EU:s lista.

Samtidigt är EU:s medlemsländer tydliga med att sanktionerna kan komma att lättas om vapenvilan hålls.

Sveriges statsminister Stefan Löfven kommenterar uppgörelsen såhär:

– Det är skört, men det ger hopp. Det förra avtalet bröts. Jag tror att nu när Merkel, Hollande, Porosjenko och Putin har förhandlat är det en större sannolikhet. EU är mer vaksamt på vad som behöver göras för att tillämpningen ska fungera, säger Löfven.

Om det blir nya sanktioner så är den svenska regeringen redan beredd. I fredags höll riksdagens EU-nämnd ett slutet möte där Stefan Löfven fick med sig riksdagen på nya sanktioner om så skulle krävas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".