John Kerry
Foto: TT

Överenskommelsen om Ukraina välkomnas av USA

Skepsisen mot Ryssland stor
2:16 min

Gårdagens förhandlingsresultat om ett eldupphör i Ukraina välkomnas av USA, men det är lång väg kvar till fred och att återupprätta Ukrainas suveränitet, sa den amerikanske utrikesministern John Kerry i en kommentar igår.

Även om USA välkomnar uppgörelsen är skepsisen mot Ryssland stor.

– Vi har sett ryssarna säga en sak och göra en annan i flera månader. Det första provet på om det här håller för en mer omfattande uppgörelse är vägen fram till ett eldupphör och vi kommer veta mer allihop när vi sett vad som händer till helgen, sa talespersonen.

USA talade inte om skärpta sanktioner eller att sända vapen till Ukraina igår, men det betyder inte att de handlingsalternativen försvunnit. I ett bakgrundssamtal med journalister sa en högt uppsatt UD-tjänsteman igår att USA legat lågt för att de ville stödja det positiva och skjutsa på de välvilliga ansträngningarna för en förhandlingslösning.

Trycket i USA på presidenten, Barack Obama, att skicka vapen till Ukraina har lättat tillfälligt. Det alternativet finns kvar, men presidenten behöver inte fatta beslut omedelbart, utan USA avvaktar. Flera bedömare anser att hotet att sända vapen fick avsedd effekt genom att öka trycket för en förhandlingslösning.

Fiona Hill, Rysslandskännare på Brookings och författare till en bok om den ryske presidenten Vladimir Putin, konstaterade igår att USA, i formell mening, inte deltagit i de senaste dagarnas förhandlingar och ansåg att det ger USA möjligheter, om allt faller ihop, att komma in med nya initiativ.

– Det kommer förstås ske i samförstånd med våra allierade, sa Hill, som själv pläderat mot att USA skulle sända vapen.

Den förre amerikanske rysslandsambassadören Mike McFaul, sa att eldupphör är bättre än krig, men att mycket återstår. Han korade Putin som vinnare.

Putins mål är att försvaga och krossa regeringen i Kiev. Den här uppgörelsen hjälper honom att göra det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".