Anti-terroräden i belgiska staden Verviers slutade med att två av de misstänkta sköts till döds av polis och den tredje greps. Foto: TT.
1 av 2
Ett av flera terrortillslag i Europa den senaste tiden, här i Belgien. Foto: TT.
EU:s samordnare för arbetet mot terrorism Gilles de Kerchove i samtal med Belgiens utrikesminister Didier Reynders. Foto: TT/Geert Vanden Wijngaert
2 av 2
EU:s samordnare för arbetet mot terrorism Gilles de Kerchove i samtal med Belgiens utrikesminister Didier Reynders. Foto: TT/Geert Vanden Wijngaert

EU-samordnare vill se hårdare tag mot terrorister

"Personligen förstår jag inte kritiken"
3:05 min

Muslimer behöver bli bättre på att försvara sin tro mot extremister och hemsidor som sprider olaglig terroristpropaganda måste kunna stängas. Det säger Gilles de Kerchove, EU:s samordnare för arbetet mot terrorism, i en intervju för Ekot.

Igår kväll höll EU:s stats- och regeringschefer möte och diskuterade då flera möjliga åtgärder mot terrorism. Bland annat diskuterades det omstridda register som ska ge polisen tillgång till flygbolagens passagerarinformation.

Den svenska regeringen har ställt sig bakom registret, som kallas PNR, personal name record, men i EU-nämnden reserverade sig både Vänsterpartiet och Centerpartiet då de ser registret som integritetskränkande. Även delar av Europaparlamentet har riktat kritik mot registret.

Gilles de Kerchove har inte någon förståelse för kritiken.

– Personligen förstår jag inte kritiken. Att polisen under mycket begränsade omständigheter, skulle få tillgång till uppgifter om förnamn, efternamn, telefon, kreditkortsnummer och den typen av information – jag personligen ser inte någonting känsligt, säger han.

Till skillnad från datalagringsdirektivet, som efter hård kritik föll i EU-domstolen i våras, säger Gilles de Kerchove att arbetet med PNR-registret har lett fram till ett antal väl avvägda kontrollmekanismer som ska säkerställa den personliga integriteten.

– I systemet kan du bygga in tillräckligt med kontrollmekanismer för att begränsa antalet personer som får tillgång till uppgifterna, du kan inrätta sanktioner mot dem som missbrukar systemet. Det finns regler för att se till att inga uppgifter om politisk tillhörighet, religion eller annan känslig information avslöjas.

Gilles de Kerchove är sedan 2007 samordnare för EU:s arbete mot terrorism. I hans arbetsuppgifter ingår att överblicka, rapportera och koordinera insatser som EU:s olika organ genomför.

En annan punkt i strategin mot terrorism som diskuterades igår, är att det ska bli lagligt att stänga ner webbsidor med olagligt innehåll. Ett förslag som statsminister Stefan Löfven sagt krockar med svensk grundlag, men som Gilles de Kerchove tycker att Sverige behöver införa för att möta den allt mer avancerade propaganda som sprids av terrororganisationer.

– Jag vet hur känsligt det här är för svenskar, som värderar yttrandefriheten mycket högt, men vi måste få bort olagligt innehåll från internet.

I Sverige har diskussionen om vilka åtgärder samhället ska erbjuda de personer som återvänder från striderna i Irak och Syrien varit hård.

Gilles de Kerchove känner igen diskussionen från flera andra europeiska länder. Danskarna är mjukast, britterna mer hårda säger han. Men enligt hans åsikt, måste varje insats avgöras på individnivå.

– Om du har 28 medlemsstater, så finns det några som är mer säkerhetsmedvetna än andra. De två extremerna skulle kunna vara britterna på ena sidan och danskarna på den andra. Jag tror att vi behöver lite av dem båda, jag skulle inte föredra den ena framför den andra. Jag tror att det beror på vilken person det är som återvänder.

Han tycker också att ett särskilt ansvar vilar på muslimer, som han säger fått sin tro kidnappad av kriminella.

– Folk tycker inte om att höra sådant, men det är en enorm utmaning för de som tror på islam. Det finns en mycket liten grupp kriminella personer som utöver islam, som har kidnappat religionen. De som drabbas värst är muslimerna själva, säger Gilles de Kerchove.

– De här personerna har en enorm inverkan på andra muslimer, och vi måste arbeta för att bli av med de här kriminella terroristerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".