Platsen på Malmö centralstation där den 9-årige pojken omhändertogs av en ordningsvakt. Foto: TT
Platsen på Malmö centralstation där den 9-årige pojken omhändertogs av en ordningsvakt. Foto: TT

En av de försvunna pojkarna i Malmö hittad i Danmark

BO: "Larmklockor har ringt länge"
1:20 min

Malmöpolisen bekräftar nu att en av de två pojkar som omhändertogs av väktare på Centralstationen i Malmö i fredags har hittats. Den nioårige pojken finns nu hos sociala myndigheter på Jylland. Den tolvårige pojken är fortfarande inte funnen. Nu kallar Barnombudsmannen till sig polisen för ett samtal om ensamkommande barn som försvinner i Sverige.

Efter den uppmärksammade händelsen förra fredagen då ordningsvakter under brutala former omhändertog de två pojkarna kördes de tillbaka till det hvb-hem i Skåne som de hade rymt ifrån. Men i måndags, i samband med ett besök på Migrationsverket i Malmö, försvann de igen.

Det är socialtjänsten i Malmö som har begärt polisens hjälp med att hitta pojkarna. När bägge har hittats, kommer de att föras tillbaka till Sverige. Sedan är det socialtjänsten som bestämmer vad som ska hända med dem.

– Det bestämmer den myndigheten som har ansvaret. Vi bara överlämnar de två barnen. Sedan tar ju de sina beslut, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

I går hade polisen uppgifter om att pojkarna har en anhörig i Malmö, men den personen har polisen inte fått någon kontakt med.

– Nej, det har varit en mängd uppgifter som har florerat som har varit väldigt svåra att få bekräftade. Vi har jobbat med att prata med olika myndigheter för att försöka få en komplett bild. Sedan har vi på grund sekretessen inte kunnat berätta det exakt utåt vad vi har fått fram.

– Vi har pratat med olika myndigheter och fått en bättre lägesbild, men det i sig gav inte oss någon närmre plats att leta på, säger Mats Karlsson.

Hos Malmöpolisen pågår nu en förundersökning om hur ordningsvakterna omhändertog pojkarna i fredags. Det är sannolikt att pojkarna kommer att förhöras när de har återförts till Sverige.

– Det är ju en fråga för åklagaren som leder utredningen. Men de är ju målsägande så att det vid något tillfälle ska genomföras ett målsägandeförhör, det är ju inte osannolikt, säger Mats Karlsson.

På torsdag nästa vecka ska Barnombudsmannen, Fredrik Malmberg, träffa polisen, Migrationsverket, Socialstyrelsen och Skolverket för att prata om hur barnen kan skyddas bättre och myndigheterna samarbeta mer.

– Jag tycker att larmklockor har ringt länge. Vi har tagit många initiativ genom åren. Vi tar det här stora initiativet nu och kallar flera myndigheter samtidigt till den här dialogen, för att jag tycker att nu måste mycket mer göras, säger Malmberg till Ekot.

Enligt siffror som Migrationsverket har tagit fram för Aftonbladet har över 1 000 ensamkommande barn försvunnit i Sverige sedan 2010, utan att någon letar efter dem.

Fredrik Malmberg hoppas att mötet på torsdag ska resultera i att ensamkommande barn som kommer till Sverige kan skyddas bättre och att myndigheterna kan samarbeta mer.

– Uppenbarligen gör man inte tillräckligt. Jag hoppas också att man kan se på vilka punkter man tillsammans kan ge kommunerna bättre stöd när man tar hand om ensamkommande asylsökande, så att de här barnen får de rättigheter de har och så att skyddet runt de här barnen blir starkare. Den oro jag känner ju att en del av de här barnen utnyttjas i människohandel, att de råkar väldigt illa ut, säger Barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".