Ebba Busch Thor och Acko Ankarberg Johansson slåss om KD-ledarposten med olika egenskaper. Statsvetarna Jenny Madestam och Anders Sundell.
Ebba Busch Thor och Acko Ankarberg Johansson slåss om KD-ledarposten med olika egenskaper, konstaterar statsvetarna Jenny Madestam och Anders Sundell. Foto: TT

Så tänker experterna om Busch Thor och Ankarberg Johansson

"Bra om du uppfattas som liggande någonstans i mitten"
2:30 min

Frågan om vilka egenskaper som Kristdemokraternas nya ledare bör ha är stekhet inom partiet just nu. Tvärtemot vad många kanske tror, så gäller det inte att vara allt för dynamisk och brinnande i den politiska övertygelsen.

Med slätstrukenhet kommer man oftast längre, än med brinnande appeller, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, som forskat i hur partiledare utses.

– Om du aspirerar på att bli partiledare så får du inte vara allt för tydlig ideoligiskt. Eller rättare sagt, du får inte ha tagit ställning i kontroversiella frågor. Alla partier har ideologiska falanger och då är det bra om du uppfattas som liggande någonstans i mitten, säger Madestam.

Ebba Busch Thor, kommunalråd i Uppsala, och partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson anses vara huvudkandidaterna till KD:s partiledarpost, efter avgående Göran Hägglund.

Visserligen finns det även andra som nominerats, som Penilla Gunther, som även sagt att hon kandiderar, och Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed.

Men det är ändå Ankarberg Johansson och Busch Thor som står i centrum för intresset, konstaterar Hasse Boström, politisk reporter på tidningen Dagen, med benämningen oberoende på kristen grund. Även om det tycks väga jämnt mellan dem så tippar han att Busch Thor avgår med segern:

– Det som talar för Ebba Busch Thor är att hon har en lite tuffare framtoning i media och har lite lättare att bli en TV-kändis. Acko Ankarberg Johansson är inte alls dålig i debatter och sådana sammahang heller, men för partiet är det nog lite frestande att få en ung kvinna som har en modern framtoning, säger Boström.

Statsvetaren Jenny Madestam konstaterar ungefär samma sak vad gäller Ebba Busch Thors företräden som partiledarkandidat. Men hon tillägger att det är Acko Ankarberg-Johansson som har de egenskaper som vanligen förknippas med en partiledare.

– Det Ebba Busch Thor har, det är mer av en varm, karismatisk personlighet som går genom rutan. Slagkraftig! Medan Aack Ankarberg mer har det som man vanligen brukar välja en ledare på basis av, nämlligen; mer av en mittenkandidat, har en förmåga, en erfarenhet, en lång erfarenhet av partiet, säger Madestam.

Sedan är förstås frågan hur givande det är, detta med att gissa på partiledarkandidater. Statsvetaren Anders Sundell vid Göteborgs universitet är skeptisk och undersöker just nu hur allmänhetens gissningar står sig i förhållande till experternas.

Forskning från andra länder visar att det går ungefär jämt ut, säger Anders Sundell, statsvetare vid Göteborgs universitet.

– Forskning från USA visar att experter är inte särskilt duktiga på att förutsäga framtiden, när det handlar om politik. Man är ungefär lika duktig som apor, som kastar pil på olika alternativ. Det här testas ju inte i Sverige, utan man bara frågar experter vad de tror och så utvärderar man inte om de faktiskt har några belägg för det de säger eller om de får rätt till slut, säger han

Vem som helst kan gå in på politologernas webbplats och fylla i ett frågeformulär om vem de tror blir KD:s nästa partiledare, och hur säker man är på sin gissning. Just nu leder Ebba Busch Thor. Men Anders Sundell betvivlar även den uppgiften.

– Det finns inga skillnader mellan statsvetare, journalister eller vanligt folk i hur säkra man uppger att man är. Jag tycker att man ska ta allt med en nypa salt och det finns inga experter här helt enkelt, när det gäller att förutsäga framtiden, säger Sundell.

Relaterat

Mer om Svensk politik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".