Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Omdebatterat försök på grisar

"Som minister kan jag inte lägga mig i myndighetsbeslut"
2:36 min

Det kontroversiella Djuromsorgsprogrammet inom grisnäringen, som Ekot och Kaliber tidigare rapporterat om, riskerar att försvaga hela det svenska djurskyddet. Det menar förespråkare för Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Ett nytt sätt att fixera suggor på försök i Sverige har väckt debatt i riksdagen.

– Det här grisexperimentet som omfattar omkring hundra tusen grisar och ungefär fyra tusen suggor i Sverige syftar till att sänka ambitionerna i svensk djurskyddslagstiftning, säger Vänsterpartiets Jens Holm vid fredagens interpellationsdebatt i riksdagen.

Som Kaliber i P1 rapporterat och Ekot berättat om tidigare handlar det om en storskalig undersökning på flera grisgårdar i landet. Ett pågående och omdiskuterat projekt med namnet Djuromsorgsprogrammet som branschorganisationen Svenska Pig driver. Liknande försök med ett mindre antal suggor pågår även vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Försöken ska leda till bättre lönsamhet inom grisnäringen och mindre dödlighet bland griskultingar. Men kritiseras starkt av både djurrättsrörelsen och forskare. Bland annat då suggor som ska föda fixeras en längre tid utan att kunna vända sig. Något som normalt strider mot djurskyddslagen, men där det i detta fallet finns tillstånd att bedriva djurförsök.

– Det här finansieras delvis av våra skattepengar. En miljon kronor har anslagits ifrån Jordbruksverket. Jag tycker att det här är så lång ifrån paragraf fyra i svensk djurskyddslag om naturligt beteende man kan komma, säger Jens Holm.

Även Miljöpartiets Emma Nohrén höll på att sätta kaffet i halsen när hon hörde Kalibers reportage, säger hon.

Varför pågår detta försök när det redan finns gott om forskning på området, undrar Emma Nohrén.

– Det finns gott om dokumentation i detta. Det saknas inte heller dokumentation om fixering och hur det påverkar suggor. Den är entydig och det minskar deras välfärd. Det finns också studier som visar på effektivare metoder än just fixering om det nu är att minska dödligheten bland kultingar. Problemet är förstås att de kostar mer, säger Emma Nohrén.

Landsbygdsminister och socialdemokrat Sven-Erik Bucht pekar på att dödligheten bland kultingar i Sverige är bland den högsta i Europa. Och att han som minister inte kan påverka försöken.

– Detta är just ett försök. För att göra en sådan studie krävs dels ett verksamhetstillstånd av jordbruksverket, dels ett godkännande från djurförsöksetiska nämnden. Dessa myndighetsbeslut är ingenting som jag som minister kan eller ska lägga mig i, säger Sven-Erik Bucht.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi signalerar att vi vill ha ett bättre djurskydd i Sverige. Det är en politisk diskussion, ingen myndighetsdiskussion, säger Jens Holm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".