Fågelhandlaren Mikael Trifonidis i Aten vågar inte hoppas för mycket på den nya grekiska regeringen. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio
Fågelhandlaren Mikael Trifonidis i Aten vågar inte hoppas för mycket på den nya grekiska regeringen. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio

Både hopp och tvivel i Grekland

"Jag vill verkligen tro att det ska gå bra"
1:55 min

Den grekiska börsen steg kraftigt i dag efter signaler från Bryssel om att Grekland kommer att lyckas nå en ny överenskommelse med sina europeiska långivare.

I dag inleddes förhandlingar inför måndagens möte mellan euroländernas finansministrar. I Aten både hoppas och tvivlar man på att en ljusare framtid är på väg.

– Jag vill verkligen tro att allt ska gå bra, det är mycket svårt här i Grekland, säger Mikael Trifonidis som jobbar i en zooaffär i centrala Aten.

En rosa och vit papegojunge sitter på hans finger. Försäljningen av fåglar och andra djur har gått ner med 60 procent på grund av den ekonomiska krisen, säger Mikael Trifonidis.

Nu hoppas han på en uppgång sedan den nya premiärminister Alexis Tsipras lovat höjda löner för de greker som har det sämst ställt.

Mycket hänger på hur det går i förhandlingarna i Bryssel. I går mötte Tsipras för första gången de övriga EU-ledarna i ett försök att nå en uppgörelse om hur man ska gå vidare när det gigantiska räddningspaketet till Grekland om över 2 000 miljarder kronor löper ut sista februari.

Den grekiska regeringen har lovat sina väljare ett slut på den åtstramningspolitik som varit ett krav från de utländska långivarnas sida och man vill också förhandla om villkoren för de enorma skulderna man har till EU, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden.

Efter positiva signaler från Bryssel om att båda sidor är villiga till kompromisser steg Atenbörsen i morse med över sju procent. I dag träffar den grekiska sidan sina långivare för att försöka nå enighet inför mötet mellan euroländernas finansministrar på måndag. Samtidigt sa en talesperson från Greklands regering i dag att man inte ska hoppas på för mycket eftersom förhandlingarna är mycket svåra.

Och fågelhandlaren Mikael Trifonidis i Aten tvivlar på att regeringen Tsipras kommer att bli särskilt långlivad.

– Om Europa inte går med på att ge oss mer pengar, ja då är det han som får skulden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".