Hanne Hirvonen, jurist vid Finlands Konkurrens- och konsumentverk. Foto: Henrietta Jylhä / P3 Nyheter / Sveriges Radio
Hanne Hirvonen, jurist vid Finlands Konkurrens- och konsumentverk. Foto: Henrietta Jylhä / P3 Nyheter / Sveriges Radio

Snabblåneföretag ett gissel för myndigheter - även i Finland

"Massor av klagomål på ockerräntor"
1:36 min

Kraven hårdnat för de företag i Sverige som sysslar med snabblån sedan årsskiftet. I Finland har man försökt tygla marknaden för snabblån genom en lagändring med ett räntetak för hur hög ränta man får ta ut. Men branschen har hittat vägar gör att kringgå lagen och myndigheterna har svårt att hänga med.

Antalet snabblån och snabblånefirmor har minskat i Finland sedan lagen trädde i kraft i juni för snart två år sedan, men den har inte klarat att sätta stopp för branchen.

Lagen innebär att lånebolagen inte får ta ut en ränta på mer än 50, 5 procent för lån som är mindre än 2 000 euro. Den har hjälpt, men inte tillräckligt.

– Några av bolagen har försökt med att skapa nya produkter för att kringgå lagen, så vi har fått nya problem, säger Hanne Hirvonen, jurist på finska Konkurrens- och konsumentverket.

Snabblånebolagen har börjat sälja dyra kreditgarantier och ge så kallade flexkrediter på just 2 000 euro, så att inte räntetaken gäller. Sedan kan lånen lyftas i småposter, till skyhög ränta.

– Vi på myndigheten får fortfarande in massor av klagomål på ockerräntor. Det går alltid att hitta kryphål som är svåra att förutse, och vi ligger alltid steget efter utvecklingen i branchen, säger Hanne Hirvonen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".